Waarom Trump in 2024 zal worden herkozen

In de Amerikaanse staat Arizona heeft een door bondgenoten van voormalig president Trump betaald auditbureau de uitslag bekend gemaakt van een hertelling van de stemmen in Maricopa County. De audit onderzocht de 2,1 miljoen stembiljetten die in november vorig jaar in en rond de stad Phoenix zijn uitgebracht en moest aantonen dat niet Biden, maar Trump de presidentsverkiezingen had gewonnen. 

Trump en de zijnen huurden daarvoor de Cyber Ninja’s in, een firma die op dat vlak geen enkele relevante ervaring had. Doug Logan, de CEO van het bedrijf, promoot samenzweringstheorieën over verkiezingsfraude en haalt daarmee tonnen geld op bij groepen die soortgelijke leugens verspreiden.

De methode om de stemmen te checken was even bizar als hilarisch: zo werden stembiljetten gecheckt op bamboevezels. Die zouden de ‘smoking gun’ leveren voor het bewijs dat China zich in de stembusslag had gemoeid. Niet dus, want in de audit is het verschil tussen Biden en Trump (ongeveer 44.000 stemmen) nog groter dan de officiële instanties eerst hadden aangegeven.

Een farce die er geen is

Na verschillende gemiste deadlines, brengt de Maricopa County Forensic Audit vandaag verslag uit aan de leden van de Senaat van de staat Arizona. Lijkt de farce nu wel compleet, dan zal Cyber Ninja’s niet toegeven dat het allemaal een maat voor niets is geweest. Het rapport minimaliseert de telling van de stembiljetten en de verkiezingsresultaten en richt de aandacht op kwesties die vragen oproepen over het verkiezingsproces en de integriteit van de kiezers.

Wie denkt dat de “Stop the Steal”-beweging nu met rode kaken zit, heeft het dus mis. De audit had nooit tot doel om de waarheid naar boven te brengen en is net daarom een succes. Trump en zijn bondgenoten willen de vier jaar van het Biden-presidentschap misbruiken om insinuaties over verkiezingsfraude de norm, eerder dan de uitzondering te maken. 

Trump 2024

Dat Trump in 2024 de Republikeinse presidentskandidaat zal zijn lijdt, behoudens gezondheidsproblemen, nog weinig twijfel. Zijn voorsprong in de peilingen op andere Republikeinse kandidaten is gigantisch en hij beschikt over meer dan voldoende financiële middelen. Ook zijn populariteit bij de gewone Amerikaan blijft onaangetast. Miljoenen Amerikanen zien in hem opmerkelijk genoeg het antwoord op hun bekommernissen en wrok. Trump blijft ook heer en meester van de Republikeinse Partij. Kritiek op zijn handelwijze blijft ’not done’. Wie dat wel doet, betaalt daarvoor een zware prijs. Vraag dat maar aan Liz Cheney

“Als Trump niet wint is het doorgestoken kaart”

De tactiek om in 2024 de hoofdprijs binnen te halen is nu enkel nog gericht op het leggen van een basis voor het aanvechten van toekomstige verkiezingsresultaten die niet in Trumps voordeel uitvallen. In 16 Republikeinse staten zijn de verkiezingsregels ondertussen al verstrengd of zijn daartoe aanvragen in behandeling.

Dat die tactiek loont, werd vorige week duidelijk toen Californië zich moest uitspreken over de afzetting van gouverneur Gavin Newsom. Ruim op voorhand al lieten Trump en co weten “dat niemand eraan twijfelt dat de stembusslag doorgestoken kaart was”. Newsom won de recall met ruime voorsprong.

Peilingen wijzen ondertussen uit dat 36 procent van de Amerikanen denkt dat president Joe Biden zijn overwinning stal. Dat zijn er al 6% meer dan in april. Dit percentage en niet de uitslag in Maricopa County is voor Trump en zijn gevolg van belang.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20