Trump versus Trump: ex-president spant rechtszaak in tegen nicht Mary en eist “minstens 100 miljoen dollar”

Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft een rechtszaak aangespannen tegen The New York Times, drie van de verslaggevers en zijn nichtje Mary Trump. Zij zouden een “verraderlijk complot” hebben beraamd om Trumps privégegevens te verkrijgen voor een ophefmakend artikel over zijn belastingen.

De verslaggeving uit 2018 bracht aan het licht dat de voormalige Amerikaanse president, gespreid over meerdere jaren, 413 miljoen dollar kreeg uit het vastgoedimperium van zijn vader Fred Trump via belastingontduiking en bedenkelijke fiscale constructies. Ook andere familieleden zouden geprofiteerd hebben van de fiscale spitstechnologie. De journalisten Susanne Craig, David Barstow en Russell Buettner werden in 2019 voor hun speurwerk bekroond met de prestigieuze Pulitzer Prize.

In de rechtszaak, die werd aangespannen in New York, beweert Trump dat de journalisten Mary Trump overhaalden om “documenten uit het kantoor van haar advocaat te smokkelen en ze aan The Times over te dragen”. Dit zou in strijd zijn met een vertrouwelijkheidsbeding dat ze in 2001 had ondertekend. Trump eist van zowel Mary Trump als van The New York Times een schadevergoeding van tenminste 100 miljoen dollar.

Mary Trump is de dochter van Fred Trump junior, de in 1981 vroeg overleden broer van Donald.

Reactie New York Times

Donald Trump gelooft dat Mary Trump en de journalisten “een verraderlijk complot hadden begaan” om toegang te krijgen tot gevoelige bestanden en “gemotiveerd waren door een persoonlijke vendetta”.

Mary Trump noemt de démarche van haar oom een “wanhoopsoffensief”. Susanne Craig, een van de door Trump geviseerde journalisten, sprak op Twitter. “Ik klopte op de deur van Mary Trump. Ze opende het. Ik denk dat het journalistiek wordt genoemd”, schreef ze.

“Deze rechtszaak is een poging om onafhankelijke nieuwsorganisaties het zwijgen op te leggen en we zijn van plan ons er krachtig tegen te verdedigen”, zegt de New York Times.

Lees ook: Trump Organization aangeklaagd voor belastingontduiking

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20