Waarom stoten mannen meer CO2 uit dan vrouwen?

De uitgaven van mannen veroorzaken 16 procent meer emissies van broeikasgassen dan de bestedingen van vrouwen. Wanneer er naar de uitgegeven budgetten wordt gekeken, is er nochtans sprake van bijna gelijke bedragen. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Ecoloop, gebaseerd op een enquête bij een groep Zweedse consumenten.

De grote genderverschillen moeten volgens de onderzoekers worden gelinkt aan de bedragen die mannen aan benzine of diesel voor hun auto uitgeven. “De genderverschillen in de emissies zijn te weinig bestudeerd en zouden moeten worden ingecalculeerd om de strijd met de klimaatcrisis succesvol te kunnen aanpakken”, stippen de onderzoekers aan.

Voeding en toerisme

Uit de analyse bleek dat voeding en vakanties zowel bij vrouwen als mannen meer dan de helft van de volledige uitstoot vertegenwoordigen. “Indien men zou beslissen om vlees en zuivel voor plantaardige voeding te ruilen en het vliegtuig voor de auto met trein overstap bij vakanties, dan zou men de individuele uitstoot met 40 procent kunnen verminderen”, stippen de onderzoekers aan.

“We vinden het belangrijk dat de beleidsvorming rond de klimaatsverandering rekening houdt met het verschil tussen mannen en vrouwen”, beklemtoont onderzoeksleider Annika Carlsson Kanyama, analist bij Ecoloop.

“De budgetpatronen van de bevolking zijn bijzonder stereotiep. Vrouwen besteden meer geld aan woondecoratie, gezondheid en kleding, terwijl mannen een groter budget reserveren voor autobrandstof, restaurantbezoek, alcohol en tabak.”

In huishoudens met één gezinswagen bleken de mannen het voertuig vaker te gebruiken voor hun professionele verplaatsingen, terwijl vrouwen vooral het openbaar vervoer gebruiken. Vakanties vertegenwoordigden bij zowel vrouwen als mannen ongeveer een derde van de totale uitstoot. “Dat is veel meer dan we hadden verwacht”, zei Carlsson Kanyama.

Kind

“Zowel bij voeding als vakanties kunnen maatregelen worden genomen zonder extra uitgaven te moeten doen”, verduidelijkt Carlsson Kanyama nog. “Ook dit zijn uiteraard substantiële veranderingen, maar er moeten alvast geen zware financiële inspanningen, zoals de aankoop van een elektrische wagen, worden gedaan.

“De maatregelen liggen voor iedereen binnen handbereik. Het biedt de mogelijkheid om met hetzelfde geld andere producten of diensten te kopen.”

Eerder onderzoek toonde aan de beperking van de gezinsomvang met één kind de grootste impact zou opleveren die individuen in de strijd tegen de klimaatcrisis zouden kunnen leveren. Afstappen van het gebruik van de auto en het vliegtuig staan op de tweede en derde plaats.

Ook werd aangetoond dat mannen bij hun voeding meer vlees – een belangrijke factor in het klimaatbeleid – consumeren dan vrouwen.

“Met al die aanwijzingen verbaast het me dat er nog niet meer onderzoek is gedaan naar de ecologische impact van de genderverschillen”, merkt Carlsson Kanyama zei: “Er kunnen vrij duidelijke verschillen worden opgemerkt en het is niet waarschijnlijk dat hierin op korte termijn een verandering zal optreden.”

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20