Waarom Noord-Korea een “uitgemergelde” Kim Jong-un aan de wereld toont

De Noord-​Koreaanse leider Kim Jong-un is plots flink vermagerd. Dat stemt zijn volk treurig en ongerust. Maar in een land dat kampt met voedseltekorten, sluiten Pyongyang-watchers niet uit dat zijn gewichtsverlies politiek gemotiveerd is.

Waarom is dit belangrijk?

Er wordt al jarenlang gespeculeerd over de gezondheid van Kim Jong-un, die in 2011 de fakkel van het Noord-Koreaanse leiderschap overnam van zijn vader Kim Jong-il. Drie jaar later verdween hij 40 dagen lang van de radar, alvorens weer op te duiken met een wandelstok. Volgens Zuid-Koreaanse media zou de Noord-Koreaanse leider, tevens een zware roker, vorig jaar een medische behandeling hebben gehad. Kim heeft geen duidelijke opvolger. Als hij het loodje legt, dreigt er een machtsvacuüm.

Op foto’s van Kim die onlangs getrokken zijn tijdens bijeenkomsten van de regerende Arbeiderspartij ziet ‘de opperste leider’ er opvallend slanker uit. Volgens de website NK News, die Noord-Korea nauwgezet in de gaten houdt, zit het bandje van zijn dure horloge strakker dan bij eerdere evenementen, wat suggereert dat hij vermagerd is.

De Noord-Koreanen zijn volgens de staatsmedia dan ook diep ongerust over zijn gezondheidstoestand. Zo heeft de staatstelevisie vrijdag een interview uitgezonden waarin een inwoner van de hoofdstad Pyongyang zei dat hij bezorgd was. “We waren diep bedroefd toen we zagen dat onze dierbare secretaris-generaal zo uitgemergeld was”, zei de man met een strohoed op straat in reactie op beelden van Kim. “De tranen kwamen als vanzelf.”

“Beeld van de toegewijde leider”

Dat de staatsmedia bericht over de gezondheid van Kim, is uiterst ongewoon. Volgens experts is het een bewuste zet van het regime om zijn imago op te krikken. Kwak Gil Seob, hoofd van de website One Korea Center zei aan de BBC dat Pyongyang “nooit zou toestaan dat negatief nieuws rond Kim Jong-un wordt gepubliceerd” en dat de beelden werden uitgezonden “om te laten zien dat Kim Jong-un op eigen kracht gewicht verliest”.

Kwak gelooft dat het interview bedoeld is om te tonen “dat hij toegewijd is aan zijn volk” en dat “Kim Jong-un zichzelf gebruikt als propagandaplatform om te focussen op het beeld van een leider die dag en nacht hard werkt voor zijn volk”.

Voedseltekorten in het land

Andere Pyongyang-watchers stellen dat hij bewust zijn broeksriem aanspant om zich solidair te tonen met de Noord-Koreanen, die lijden onder zware voedseltekorten. Bijna twee weken geleden waarschuwde Kim tijdens een bijeenkomst van het centraal comité zelf nog voor de “gespannen voedselsituatie” in het land. 

“We kunnen niet uitsluiten dat Kim naar zijn dokter heeft geluisterd en is afgevallen”, zei Nam Sung-wook (Korea University), een professor in Noord-Koreaanse studies. “Zijn regime probeert echter sympathie bij het publiek te wekken met behulp van dergelijke interviews nu de economische situatie verslechtert.”

Lees ook: Expats verlaten Noord-Korea en masse door ‘ongekende’ coronamaatregelen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20