Waarom je toch best goede voornemens maakt voor 2023

Elk jaar gaan we door het ritueel om het echt anders aan te gaan pakken. Zowel in ons privéleven, als op het werk. En toch mislukken de meeste pogingen. Zouden we hier dan ook beter niet mee stoppen? Of is er toch een goede reden om dit jaarlijkse ritueel te herhalen?

Iedereen herkent het. Elk jaar tegen eind december maken we plannen om ons leven een nieuwe richting in te sturen. Op het werk willen we anders gaan communiceren met het team of nemen we ons voor om echt voorbereid onze meetings in te gaan.

Op persoonlijk vlak zullen we wat minder drinken of stoppen met roken en wat vriendelijker zijn met onze naaste omgeving. En 2023 wordt nu echt het jaar waarin we minder vlees gaan eten, minder zullen vliegen en onze bijdrage zullen leveren aan een beter milieu. Honderden verbeterpunten waar we er een paar uitkiezen. Maar heeft dit wel zin?

De cijfers gaan tegen ons in

Stanley Schachter, een briljant psycholoog die was verbonden aan de Universiteit van Columbia, deed uitgebreid onderzoek naar verslavingen – diepgeroeste patronen die moeilijk te veranderen zijn – en plakte er een cijfer op . Slechts ongeveer 20% van de goede voornemens lukken.  Men kan zich dan terecht afvragen of het zin heeft om verder te doen.

2 stappen voorwaarts 1 achterwaarts

Maar deze studie herbergt één belangrijke nuance. Slechts 20 procent van die goede voornemens van dat jaar werken. Maar de cijfers geven aan dat hoe meer voornemens men nam, hoe beter de resultaten waren. In die overige 80 procent zaten voornemens die de volgende jaren meestal wel zouden lukken. 

Oefening baart kunst geldt dus ook voor het omgooien van onze gewoonten. De eerste keer zullen we misschien wel mislukken – 90 procent faalt bij de eerste poging – maar het wordt beter na elke poging. Elke stap die we dan nemen is een stap in de richting waar we naartoe willen, alhoewel we regelmatig teruggeslagen worden en moeten leren omgaan met teleurstellingen.

Het is ook een mooie manier om dankbaar te zijn dat we er terug een jaar hebben bijgekregen waarin we nu echt kunnen leven volgens onze eigen waarden. Ooit komen die voornemens dan ook uit, zolang we blijven proberen. ‘Volhouden en blijven proberen’, Als dat geen goed voornemen is.


Xavier Verellen is auteur en ondernemer in de wijnbusiness (www.qelviq.com)

Meer