Waarom je mening op Facebook zo vaak eindigt in een ruzie: dit is hoe je de boodschap moet brengen

Een mening op Facebook zetten, heeft vaker als gevolg dat er ruzie ontstaat dan dat je er iemand z’n mening verandert. Gevolg: zet maar niets online, voor je kennissen elkaar te lijf gaan. Je bent niet alleen: uit onderzoek blijkt nu dat een tekst op Facebook zetten, meer kans heeft om een grove discussie uit te lokken dan een video posten. 

Ben jij ook gestopt met dingen op Facebook posten omdat je schrik hebt voor de reacties? Je bent niet alleen, er is nu zelfs onderzoek gedaan aan de universiteiten van Berkely en Chicago om te bekijken waarom mensen in trollen veranderen als ze een mening op Facebook zien verschijnen. Conclusie? Het ligt niet aan je mening, het ligt aan het feit dat je tekst post.

Controversiële topics

Blijkbaar reageren we heel anders op wat mensen schrijven dan op wat mensen zeggen, zelfs als dat exact hetzelfde is. Tijdens het onderzoek van de universiteiten kregen driehonderd proefpersonen exact dezelfde tekst voorgeschoteld. Het verschil zat ‘m in hoe ze die boodschap ontvingen. Het onderwerp was, naar Amerikaanse normen, controversieel: een tekst over oorlog, abortus en … country- of rapmuziek.

Eén derde van de proefpersonen kreeg de tekst voorgelezen in een audiofragment, één derde zag ‘m in een video en één derde las de argumenten op papier. Achteraf werden ze geïnterviewd over hun reactie op de meningen waar ze ’t niet mee eens waren. Wat blijkt? De proefpersonen waren een mooie spiegel van wat de maatschappij meestal denkt als iemand het niet met hen eens is: ze dachten dat de mens achter de mening gewoon te dom was, of niet genoeg om het onderwerp gaf. Maar opvallend: wie een videofragment bekeek, was minder geneigd om de spreker als harteloos of slecht geïnformeerd te catalogiseren.

Echt praten

De research suggereert dat je best tot een compromis komt door … erover te praten. In tijden van continue bereikbaarheid klinkt dat natuurlijk best archaïsch, want is chat niet hetzelfde? Wel, nee, zo blijkt ook uit ons continu emojigebruik. Maar ’t is dus wel belangrijk om weten: als je ergens midden in een gesprek denkt dat de persoon tegenover je gewoon onzin aan het spuien is, hou er dan rekening mee dat de tekst lezen heel verschillend is dan ‘m horen.

Da’s meteen ook een goede tip om je mening een beetje overtuigender te maken: een video posten werkt substantieel beter dan een tekst online zwieren. En je snapt ook waarom als je iemand bent die ook wel eens te veel of te weinig gelezen heeft in een sms’je met de boodschap “OK”. Toch?

Meer