Waarom je de Wft Basis nodig hebt in de financiële wereld HQ

Geschreven met input van Hoffelijk

Banen in de financiële sector kunnen zeer lucratief zijn. Dat betekent dat er veel vraag naar is en dat de startkwalificaties even hoog zijn als de salarissen. Voor de meeste banen is een bachelordiploma het minimumvereiste en veel professionals hebben een postuniversitair diploma. Meestal worden gevorderde vaardigheden in statistiek en wiskunde op prijs gesteld.

De financiële sector is echter breed en de mogelijkheden zijn gevarieerd. Je kunt aan de slag bij de financiële afdeling van een bedrijf, in het bankwezen en de financiële dienstverlening, of in de wereld van het investeringsbankieren of de financiële markten. Een harde eis om in de financiële dienstverlening te kunnen werken, is het certificaat Wft basis. Met dit certificaat bewijs je dat je voldoende kennis hebt om in de financiële dienstverlening te werken. Hierna zijn er andere Wft certificaten die je kunt behalen om je kennis te specialiseren. Hier lees je alles over Wft basis en het Wft basis examen.

Wat is Wft Basis?

Wft staat voor Wet op Financieel Toezicht. Deze wet is in het leven geroepen om de consument te beschermen en stelt dat eenieder die werkzaam is in de financiële wereld vakbekwaam dient te zijn. Om deze vakbekwaamheid aan te tonen, zijn er diverse Wft-certificaten die je kunt behalen. Het Wft-certificaat die je nodig hebt, hangt af van het vakgebied waarin je werkt. De Wft Basis is het certificaat die aantoont dat je over alle financiële basiskennis en vaardigheden beschikt. 

Met dit certificaat kun je vragen van klanten beantwoorden, hen doorverwijzen naar de juiste specialist en hen van de juiste informatie voorzien wat beeft betalen, sparen en verzekeren. Wanneer je alleen beschikt over de Wft Basis ben je nog niet bevoegd om klanten te voorzien van een financieel advies. Wanneer je de Wft Basis aanvult met een van de andere Wft-certificaten ben je dit wel. De overige Wft-certificaten zijn: 

 • Wft Zorg
 • Wft Consumptief Krediet
 • Wft Schade Particulier
 • Wft Vermogen
 • Wft Inkomen
 • Wft Schade Zakelijk
 • Wft Hypothecair Krediet
 • Wft Pensioen

Wft Basis Opleiding

Wanneer je aan de slag wilt in de financiële dienstverlening, is het Wft Basis certificaat op z’n minst noodzakelijk. Het certificaat toont namelijk aan dat je beschikt over alle financiële basiskennis en vaardigheden. Om in het bezit te komen van dit certificaat, dien je het Wft-examen Basis met succes af te leggen. Voordat je deelneemt aan dit examen, is het handig om eerst de Wft-opleiding Basis te volgen. Deze opleiding leert je namelijk alle benodigde kennis en vaardigheden om het examen in één keer te halen. 

Tijdens de opleiding leer je stapsgewijs alle onderdelen en onderwerpen die in het examen ook voorkomen. De onderwerpen zijn onder andere:

 • de financiële markt;
 • financiële wet- en regelgeving;
 • bank- en verzekeringswezen; 
 • algemene financiële vaardigheden.

Aan de hand van een examentraining, casuïstiek en oefenexamens word je optimaal voorbereid om met een goed gevoel deel te nemen aan het Wft-examen.  

Wft Basis examen

Nadat je de Wft-opleiding Basis met succes hebt doorlopen, ben je er klaar voor om deel te nemen aan het examen. Je beschikt nu over alle benodigde kennis en vaardigheden en hebt voldoende geoefend. Wanneer je het Wft basis examen haalt, ben je officieel in het bezit van het Wft Basis certificaat. 

Het examen bestaat uit 42 examenvragen en duurt 120 minuten. De examenvragen zijn verdeeld in verschillende onderdelen: Kennis & Begrip (20 vragen), Vaardigheden & Competenties (20 vragen) en Professioneel Gedrag (2 vragen). 

Een voorbeeld van een vraag die in het Wft-examen Basis gesteld kan worden, is: 

Een gezin maakt het volgende overzicht van bezittingen en schulden: 

Taxatiewaarde € 250.000 

Auto € 15.000 

Spaargeld € 1.000 

Hypotheek € 180.000 

Lening Auto € 5.000 

Inboedel € 45.000 

Hoe groot is het vermogen van dit gezin?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20