Waarom haalde Nederland zijn goud terug uit de Verenigde Staten?

In alle stilte heeft Nederland 120 ton goud gerepatrieerd vanuit de Verenigde Staten. De Nederlandse Bank (DNB) maakte dat eind vorige week bekend. Het gaat om een lading waarvan de waarde de 4 miljard euro overschrijdt. Opmerkelijk genoeg repatrieert Nederland enkel zijn goud uit de VS. Nederlandse goudvoorraden die in Canada en Londen liggen opgeslagen blijven voorlopig waar ze zijn.

Bijna een derde van het Nederlands goud ligt nu in Amsterdam. Verder ligt een derde nog in New York, 20 procent in Canada en 18 procent in het Verenigd Koninkrijk.

In een verklaring zegt DNB zo het vertrouwen van de burgers in de financiële sector te willen vergroten. Mensen lijken te denken dat het goud in Nederland veiliger is dan in de VS. DNB heeft zich laten leiden door een onderbuikgevoel, maar vraag is of de repatriëring niet het tegenovergestelde effect zal genereren en het wantrouwen bij burgers en politiek juist in de kaart zal spelen.

Complotdenkers vermoeden dat de Amerikanen zich soepeler hebben opgesteld tegenover de Nederlanders dan tegenover de Duitsers – die ook hun goud willen recupereren. Dat zou te maken hebben met geheime informatie die Nederland zou hebben omtrent vlucht MH17 die boven Oekraïne werd neergeschoten.

Maar terwijl Duitsland rond de repatriëring een grote pr-campagne voerde, gaf de DNB pas ruchtbaarheid aan het terughalen van het goud eens het al opnieuw in Nederland was.

In verschillende landen proberen burgergroeperingen een lans te breken voor de repatriëring van goud en een terugkeer naar de goudstandaard. Zo houdt Zwitserland in dat verband volgend weekeinde een referendum dat moet uitmaken of ook de Zwitsers hun goud uit Canada en Engeland willen repatriëren.

Vele Europese landen verscheepten hun goud tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de VS, nadat de nazi’s in Europa rooftochten organiseerden om goudvoorraden te bemachtigen. De Duitsers stockeerden hun goud in de VS tijdens de Koude oorlog, uit angst voor een Sovjetinvasie.

Ook België had tot het eind van de jaren ’80 een niet onbelangrijke goudvoorraad van  zo’n 1.303 ton. Die werd tussen 1998 en 2000 grotendeels verkocht. Vandaag zou ons land nog zo’n 227 ton goud bezitten, dat ligt opgeslagen bij de Bank of England, bij de Bank of Canada en de Bank voor Internationale Betalingen. Een ‘zeer beperkte’ hoeveelheid wordt in de Nationale Bank zelf opgeslagen.

 

Meer