Waarom FOMO en beleggen niet samengaan

Sinds de start van de coronacrisis hebben verschillende beleggers hun vermogen gevoelig kunnen aandikken dankzij cryptomunten en meme-aandelen. Zonder dat die beleggers het goed en wel beseffen zetten ze andere mensen aan om te investeren in soortgelijke activa. Ze vrezen immers riante opbrengsten mis te lopen. Toch kunnen zij die beleggen op basis van “FOMO”, oftewel Fear Of Missing Out, heel wat van hun kapitaal verliezen.

Waarom is dit belangrijk?

Het afgelopen jaar hebben de cryptomunten en meme-aandelen tot de verbeelding gesproken van heel wat beleggers. Zo was één Bitcoin (BTC) op het hoogtepunt dit jaar ruim 63.000 dollar waard. De waarde van een aandeel van GameStop begin dit jaar was dan weer met zo'n 1.900 procent gestegen tot 347 dollar. Veel particuliere beleggers trokken daarom naar de crypto- en aandelenmarkten in de hoop ook riante rendementen op te strijken. Dat FOMO-gevoel heeft er ongetwijfeld voor gezorgd dat een deel van die beleggers van een kale reis zijn teruggekeerd. De koersen van de cryptomunten en verschillende meme-aandelen zijn sinds hun hoogtepunten eerder dit jaar fors gedaald.

FOMO speelt heel wat beleggers parten. Het afgelopen jaar werden we immers om de oren geslagen met verhalen van particuliere beleggers die op zeer korte termijn miljonair zijn geworden. Zo was er de enorme hausse van de cryptomarkt. Tussen het najaar van 2020 en het voorjaar van 2021 is de waarde van Bitcoin, de grootste cryptomunt op de markt, gestegen van zo’n 10.000 dollar tot ruim 64.000 dollar op het hoogtepunt. Intussen schommelt de waarde van die munt rond 48.000 dollar.

Meme-aandelen

Daarnaast hebben de meme-aandelen begin dit jaar hun introductie gemaakt. In januari waren enkele beurskoersen van verlieslatende bedrijven fors opgelopen. Tussen 1 en 27 januari was de koers van de gamewinkelketen GameStop bijvoorbeeld opgelopen van 17,25 tot 347 dollar. Dat was een stijging van ruim 1.900 procent. Die stijging was het gevolg van een leger beleggers die schuilgaat achter de Reddit-groep Wallstreetbets.

De daaropvolgende maanden leek de rust te zijn teruggekeerd, maar kort na de correctie op de cryptomarkt in april en mei, vonden de beleggers opnieuw hun weg naar de meme-aandelen. Daarbij namen ze onder meer de aandelen van de cinemaketen AMC Entertainment en de fastfoodketen Wendy’s in het vizier.

“Iedereen kent wel iemand die dankzij cryptomunten of meme-aandelen een mooi rendement heeft kunnen realiseren”, merkt Shari Greco Reiches, medeoprichter van de vermogensbeheerder Rappaport Reiches Capital Management, op in een interview met CNBC. “Als je ziet hoe andere mensen successen boeken, voel je zelf de verplichting om mee te doen. Soms start men met dergelijke beleggingen wetende dat de grootste koerswinsten al achter de rug zijn. Sommige beleggers negeren dus hun eigen logische redeneringen.”

Professioneel advies negeren

Voorts benadrukt Greco Reiches dat sommige beleggers enkel oor hebben naar de succesverhalen van hun vrienden. “Daardoor loop het je risico dat je op basis van die succesverhalen een ongefundeerd vertrouwen geeft aan de gemaakte beleggingskeuzes. Dat kan ertoe leiden dat je advies van deskundigen negeert. In een normale situatie zou je dat advies naar alle waarschijnlijkheid wel opvolgen”, waarschuwt de financiële experte.

“Hoewel veel mensen logischerwijs begrijpen dat de kans groter is dat ze geld verliezen met daghandel dan dat ze winst maken, kan het verlangen om mee te doen sterk zijn”, vervolgt Greco Reiches. “Beleggers die watertanden bij het vooruitzicht snel winst te maken, moeten zich in plaats daarvan afvragen hoe zij zich zouden voelen als hun belegging resulteert in een groot verlies.”

Volatiele koersen

Greco Reiches haalt daarbij het voorbeeld aan van de cryptomunten. De koers daarvan kan fors oplopen, maar wie niet oplet kan in zeer korte tijd een aanzienlijk deel van zijn belegging verliezen. Denk bijvoorbeeld aan de beleggers die dicht bij het hoogtepunt (63.000 dollar) geïnvesteerd hebben in Bitcoin. Tot op vandaag worden ze geconfronteerd met rode cijfers, ondanks de recente stijging van de cryptomunt.

“Ik zeg wel eens tegen mensen dat ze terug moeten kijken: Heb je in het verleden zulke fouten gemaakt?”, zegt Greco Reiches. “Hoe ga je je voelen als je hiernaar handelt en je investering 20 of 30 procent daalt?” Ze raadt daarom iedereen aan om met een betrouwbaar iemand over dergelijke investeringen te spreken alvorens zich aan een sprong in het onbekende te wagen.

(am)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.