Waarde bitcoin is verdubbeld sinds jaarbegin: ook rijke families springen op de kar

Steeds meer vermogende families wagen zich aan beleggingen in cryptomunten als bitcoin. Dat blijkt uit het succes van de nieuwe cryptospeler Noia Capital.

Eén bitcoin is vandaag bijna exact twee keer zoveel waard als op 1 januari 2021, dankzij de koersstijging van 29.000 naar ongeveer 58.000 dollar. Tegenover 1 januari 2020 gaat het zelfs om zowat een verachtvoudiging van de dollarwaarde.

Die spectaculaire koersstijgingen houden al maanden tienduizenden kleine cryptobeleggers in de ban, maar nieuwe initiatieven wijzen erop dat bitcoin stilaan ook doorbreekt bij vermogende beleggers, ondanks de grote risico’s die er volgens verscheidene experts en toezichthouders mee verbonden zijn.

Het Luxemburgse cryptofondsenbedrijf Noia Capital is nog geen jaar geleden opgericht door de jonge Belgen Jérôme Lhoist, telg van de bekende zakenfamilie, en Nicolas Vassaux. In de zakenkrant L’Echo zeggen ze intussen meer dan 70 miljoen euro te beheren voor family offices (investeringsvehikels van vermogende families) en professionele beleggers.

Blockchain

Noia, dat naast Brussel en Luxemburg ook een kantoor heeft in Dubai, heeft twee fondsen. Een ervan investeert in cryptomunten als bitcoin. Het tweede fonds investeert niet in de cryptomunten zelf, maar is een durfkapitaalfonds dat investeert in bedrijven die aan de slag zijn met de onderliggende blockchain-technologie. Het gaat onder meer om de Franse logistieke IT-dienstverlener Ownest.

De grote belangstelling voor Noia past in een bredere internationale trend. Eerder deze maand kondigde ook de grote Wall Street-bank Morgan Stanley aan bitcoinfondsen aan grote vermogens te gaan aanbieden. Goldman Sachs broedt op gelijkaardige plannen. Het durfkapitaalfonds van Noia Capital doet dan weer denken aan de recente initiatieven van een andere Belgische speler, Tioga Capital.

Noia heeft met het eerste fonds, dat niet toegankelijk is voor gewone retailbeleggers maar alleen voor grote vermogens, geen ambitie om een speculatief fonds te zijn, beklemtonen de initiatiefnemers aan L’Echo. Het is eerder de bedoeling grote beleggers de kans te geven om in bitcoin en andere grote cryptomunten beleggen als indekking tegen een mogelijke implosie van het klassieke financiële stelsel, zoals een belegging in goud dat ook is.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.