De cryptomunten krijgen opnieuw de wind van voren. Verliezen tot 10 procent of meer zijn geen uitzondering vandaag. De waarde van Bitcoin is zelfs gehalveerd in vergelijking met het piekmoment eerder dit jaar.
Waarom is dit belangrijk?
De cryptomunten vertoeven al enkele weken in woelig vaarwater. Cryptobeleggers hebben tijdens die periode het hoofd moeten bieden aan een opeenstapeling van slecht nieuws, gaande van de strenge houding van China tegenover cryptomunten tot enkele tweets van Elon Musk. Het komt dan ook als geen verrassing dat veel beleggers (tijdelijk) naar de uitgang zijn gevlucht.
De cryptomunten slagen er maar niet in om de verliezen van enkele weken geleden goed te maken. Integendeel, ze lijken nog meer terrein prijs te geven. Op het moment van dit schrijven is de waarde van Bitcoin gezakt tot 32.000 dollar. Dat is het laagste punt sinds eind januari. Als we naar de afgelopen 24 uur kijken, kunnen we een daling optekenen van 11,7 procent.
Bitcoinbeleggers vluchten naar de uitgang
Tussen eind 2020 en midden april zag het er naar uit dat niets of niemand de groei van Bitcoin kon tegenhouden. Op het hoogtepunt was de waarde van de cryptomunt gestegen tot maar liefst 64.400 dollar, een recordhoogte. Sindsdien zit de koers in een neerwaartse spiraal. Begin mei was er wel nog even een heropflakkering toen de koers schommelde rond 55.000 à 58.000 dollar. Een aaneenschakeling van slecht nieuws heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat veel Bitcoinbeleggers naar de uitgang zijn gevlucht.
Sinds 10 mei heeft Bitcoin alle moeite om opnieuw de symbolische kaap van 40.000 dollar te ronden. Telkens wanneer er een herstelbeweging aan de gang lijkt, krijgen de cryptobeleggers opnieuw een mokerslag te verwerken. Zo heeft de voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump zich dinsdag kritisch geuit over cryptomunten. Dat resulteerde toen al in een bescheiden daling. Vandaag is die weliswaar veel sterker.
Volgens sommige analisten ligt de cyberaanval op Colonial Pipeline aan de basis van de daling. De Amerikaanse overheid kon 63,7 BTC-munten recuperen. Dat baart veel beleggers zorgen, want het feit dat de overheid alsnog toegang heeft gekregen tot de munten staat haaks op het gedecentraliseerde principe dat schuilgaat achter de crypto’s.
BTC van de cryptobeurzen verdwenen
Uit een grafiek van de analysesite voor crypto’s Glassnode blijkt dat er maandag 22.550 BTC-munten van de cryptobeurzen zijn gehaald. ‘Dit is de grootste netto-uitstroom van het jaar’, tweette Lex Moskovski, Chief Investment Officer bij Moskovski Capital.
Ook de overige cryptomunten ontsnappen niet aan de neerwaartse trend. De waarde van Ethereum (ETH), de tweede grootste cryptomunt op de markt, is de afgelopen 24 uur gezakt met 11,5 procent tot 2.480 dollar. Dat is het laagste punt in twee weken tijd. Dogecoin (DOGE) heeft tijdens diezelfde tijdspanne 12,4 procent van zijn waarde in rook zien opgaan. Voor de grapmunt betaalt u momenteel 0,32 dollar. Dat is ruim een halvering in vergelijking met het piekmoment op 8 mei. Toen was één Dogecoin 0,72 dollar waard.
Hoger dan begin dit jaar
Ondanks de stevige dalingen van de afgelopen weken, zijn heel wat cryptomunten nog steeds meer waard dan begin dit jaar. De koers van Bitcoin ligt bijvoorbeeld nog 8,5 procent hoger dan begin dit jaar. Toen betaalde u 29.350 dollar voor de grootste cryptomunt op de markt.
Ethereum is nog altijd ruim 225 procent meer waard dan begin dit jaar. Op 1 januari kon u één ETH-munt aan uw cryptocollectie toevoegen voor ‘slechts’ 745 dollar. Ook Dogecoin doet het nog altijd beter dan bij de start van het nieuwe jaar. In vergelijking met toen ligt de waarde van de grapmunt 7.900 procent hoger.
Lees ook: