‘Belgen verdienden 200 miljoen dollar met Bitcoin in 2020’

Welk land kon het meest profiteren van de spectaculaire koersstijging van Bitcoin in 2020? Het beveiligingsbedrijf Chainalysis maakte een schatting.

De waarde van Bitcoin verviervoudigde vorig jaar van zowat 7.300 dollar bij het jaarbegin tot ongeveer 32.000 dollar eind december 2020. Welke beleggers vorig jaar hun meerwaarde verzilverden en omzetten in dollars, is moeilijk exact na te gaan door de anonimiteit van het netwerk.

Chainalysis maakte een schatting per land op basis van indirecte data: de transacties op de grote handelsplatformen en het aandeel per land in de trafiek van elk handelsplatform. ‘Die analyse geeft ons een redelijke schatting van de gerealiseerde winsten die Bitcoinbeleggers in elk land in 2020 hebben verdiend, hoewel het geen rekening houdt met winsten op Bitcoinbeleggingen die nog van een platform afgehaald moeten worden’, zeggen de statistici.

België haalt nog net de top 25 met een winst van 200 miljoen dollar. Dat is circa twee keer minder dan Nederland, waar crypto ruimer verspreid is. Hoe hoger de adoptiegraad, hoe meer de lokale bevolking uiteraard kon profiteren van de Bitcoinhausse in 2020.

Vietnam

Het beste voorbeeld volgens Chainalysis is Vietnam, dat op plaats 10 in de wereld staat qua adoptiegraad (Oekraïne staat op plaats 1). Ondanks de relatief bescheiden economie staat het Aziatische land daardoor ook hoog in de ranking van Bitcoinwinsten.

De Verenigde Staten blazen met circa 4,1 miljard dollar aan gerealiseerde Bitcoinwinsten iedereen weg. Dat heeft volgens de statistici te maken met de enorme instroom van vers Amerikaans geld in de loop van 2020 naar de grote cryptoplatformen. Dat leidde in het najaar tot forse gerealiseerde winsten.

Wat brengt 2021?

De perspectieven voor 2021 ogen voorlopig minder riant. De Bitcoinkoers steeg weliswaar tot bijna 65.000 dollar midden april, maar zakte daarna weer in. Een Bitcoin was dinsdagochtend circa 32.800 dollar waard, of nauwelijks meer dan bij de jaarwisseling.

Lees ook: Een overzicht van de Latijns-Amerikaanse Bitcoin-golf: volgen Brazilië en Paraguay in de voetsporen van El Salvador?

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20