Waar kan je geld lenen als student?

Geld lenen als je nog bezig bent met studeren, kun je om de meest uiteenlopende redenen doen. Zo kun je bijvoorbeeld als student een lening afsluiten om je inschrijvingsgeld, studieboeken of andere kosten die bij studeren horen te kunnen financieren. Verder zou je als student een tijdelijke geldnood op kunnen vangen door een bepaald geldbedrag te lenen. Wanneer je studeert zul je immers met een heleboel verschillende kosten te maken kunnen krijgen, varend van de aanschaf van een nieuwe computer tot het financieren van een (studie) reis. Niet iedereen heeft voldoende eigen middelen om deze zaken direct te betalen en zijn dan ook genoodzaakt om geld te lenen. Gelukkig kun je in ons land, zelfs als student, onder bepaalde voorwaarden een lening aanvragen.

Wat is je leendoel?

Voor een student kunnen eigenlijk twee belangrijke categorieën worden onderscheiden als het gaat om de leningen waarmee zij geld in handen willen krijgen:

  • Het studentenkrediet: een leenvorm die is gericht op de financiering van studie- en aanverwante kosten;
  • De persoonlijke lening: deze vorm van geld lenen kan aan worden gewend door een student voor de financiering van persoonlijke doeleinden.

Het studentenkrediet

Het studentenkrediet is een leenvorm die kan worden gerekend tot de persoonlijke leningen. Met andere woorden: je leent als student dus geld voor een bepaalde loopduur tegen en je belaalt elke maand een vast bedrag aan aflossing. Op het ogenblik dat je namelijk een studie aanvraagt, blijkt namelijk dat je zonder omhaal te maken gaat krijgen met inschrijvingsgeld, buitenlandse studie(reizen) en kostbare studiematerialen. Indien al dit soort kosten niet opgevangen kunnen worden door het beschikbare gezinsbudget, dan is geld lenen vaak de enige oplossing om toch te kunnen gaan studeren.

Het aanvragen van een studentenkrediet kan een meerderjarige student zelf doen, terwijl een minderjarige dit door middel van de tussenkomst van één van zijn, of haar, ouders dient te regelen. Een student die ouder is dan 18 jaar kan met dus volledig zelf het studentenkrediet afsluiten, mits hij, of zij, over genoeg financiële middelen beschikt om de lening (en de bijkomende leenkosten) terug kan betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval op het ogenblik dat een student een vaste bijbaan heeft. Het afsluiten van een studentenkrediet zal dan meestal wat gemakkelijker verlopen omdat de kredietverstrekker wat minder financieel risico loopt door geld uit te lenen. Het ondertekenen van het studentenkrediet zal dan in de regel wat eerder in zicht komen.

Dit is echter een heel ander verhaal als een student zelf niet over genoeg financiële middelen beschikt, dan zal namelijk de studentenlening ondertekend dienen te worden door de ouders en bestaat er de mogelijkheid voor de student om zich later samen met hen te verbinden aan deze leenvorm. Het is echter ook mogelijk dat de ouders de volledige schuldenlast op hun schouders willen nemen zodat de student zelf dus geen leengeschiedenis opbouwt.

Het studentenkrediet zoals dat in ons land bekend is, zal echter door zijn specifiek doel een beperkte leensom kennen. Door middel van een studentenkrediet is bovendien niet mogelijk om een auto te financieren voor een student en evenmin kan de renovatie van een studentenkamer op deze wijze worden bekostigd. Voor de financiering van dit soort kosten dien je, zelfs als student, dan ook respectievelijk autolening en/of renovatielening aan te gaan. Deze laatste leenvormen zijn speciaal gericht op deze leendoelen en in de regel een stuk goedkoper dan geld lenen via een studentenkrediet.

Wat is het verschil tussen het studentenkrediet en de studentenkredietopening?

Er zijn bepaalde kredietverstrekkers in ons land actief die eveneens de zogenaamde studentenkredietopening aanbieden als een student in geldnood zich bij hen meldt. Het verschil tussen een studentenkrediet en studenten kredietopening kan worden gevonden in de manier waarop er geld kan worden geleend. Zo zal een studentenkredietopening toestaan dat er meerdere keren gedurende de looptijd van deze lening extra geld op wordt genomen. In de praktijk is het bij een studentenkredietopening dus mogelijk om, nadat je bijvoorbeeld direct na het afsluiten van deze lening er geld wordt geleend voor de financiering van het inschrijvingsgeld en enige tijd er een nieuwe laptop en andere studiematerialen aan worden geschaft. Vervolgens kunnen er zelfs nog studieboeken van het tweede jaar worden bekostigd met een nieuwe geldopname vanuit de studentenkredietopening.

Bij een studentenkredietopening zullen de afbetalingsbedragen dan ook kunnen schommelen aan de hand van het geldbedrag dat er is geleend op een bepaald moment. Als nadeel van de studentenkredietopening kan worden vermeld dat deze lening geen beperkingen kent totdat de student het van tevoren afgesproken leenbedrag heeft bereikt. Voordat je dus besluit om een studentenkredietopening af te sluiten, dien je dan ook na te denken over de hoogte van het geldbedrag dat je echt nodig hebt. Meer geld lenen dan strikt noodzakelijk is, zal je namelijk alleen maar met meer leenkosten opzadelen.

Persoonlijke lening

Op het moment dat je als student wel geld wilt lenen, maar het leendoel niets met je studie (maar met persoonlijke doeleinden) te maken heeft, dan kun je wellicht overwegen om een minilening of een prepaid kredietkaart te gebruiken om je (tijdelijke) geldnood op te lossen.

Tip! simuleer (gratis) verschillende leningen:

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Minilening

Indien je een minilening aangaat (de meeste kredietaanbieders die deze kleine leningen aanbieden zijn online actief) dan ontvang je slechts een beperkte leensom die je al na een zeer korte looptijd, samen met de leenvergoeding, weer terug moet betalen aan de kredietverstrekker. Minilening zijn in het bijzonder erg geschikt voor kredietnemers die al één of meerdere leningen hebben lopen, of die niet over veel mogelijkheden beschikken om de lening terug te betalen, zoals een heleboel studenten. Op deze manier kan een minilening in bepaalde gevallen dus eveneens een prima leenvorm zijn voor personen die geen vaste baan hebben of die rond moeten komen van een uitkering.

De kosten die aan een minilening zijn verbonden, liggen echter wel een stuk hoger dan die van bijvoorbeeld een persoonlijke lening of van een hypotheek. Deze hoge kosten zijn te wijten aan de extra soepele voorwaarden van de minilening. Doordat de leenbedragen van een minilening erg gering zijn zul je op deze manier dus geen renovatiewerkzaamheden kunnen financieren en al helemaal geen onroerend goed aan kunnen kopen. Aan de andere kant is deze vorm van geld lenen ook erg handig omdat je snel wat extra financiële speelruimte kunt creëren. Na de ondertekening van de leenovereenkomst van een minilening zul je over het algemeen de leensom al binnen een paar uur kunnen gaan gebruiken.

Prepaid kredietkaart

Prepaid kredietkaarten worden vaak genoemd als een goed alternatief voor een lening voor studenten. Een dergelijke kaart staat namelijk toe dat er toch geld uit wordt gegeven, zonder dat er een bepaald bedrag van een zicht- of spaarrekening afgeschreven hoeft te worden. Een groot aantal financiële instellingen zullen bovendien slechte erg summiere voorwaarden hanteren als je een prepaid kredietkaart aanvraagt. Dit betekent onder andere dat een kaarthouder van een prepaid kredietkaart slechts 12 jaar oud hoeft te zijn.

Het is dus eigenlijk niet juist om de prepaid kredietkaart als een echte ‘lening’ te bestempelen omdat deze kaart enkel gebruikt kan worden als er van tevoren geld op wordt gestort. Met het opgeladen bedrag is het vervolgens wel mogelijk om op een veilige manier te betalen in duizenden fysieke- en webwinkels. Een financiële instelling die prepaid kredietkaarten verstrekt zal dus van tevoren niet veel eisen stellen zodat je de kaart al snel tot je beschikking kunt hebben. De voordelen van prepaid kredietkaarten zijn in het bijzonder te vinden in de aanwezige budgetcontrole en de ruim aanvaarde betalingsmogelijkheden waar de kaarthouder van kan profiteren.

Voor studie naar het buitenland

Als student kan het gebeuren dat je (tijdelijk) in het buitenland gaat studeren, stage lopen of een studiereis gaat maken en je dus wat meer vrijheid wilt hebben op financieel gebied. Helaas zijn niet alle studenten even goed onderlegd als het om het beheer van hun geldzaken gaat. Een studenten prepaid kredietkaart is in dat geval een prima manier om beter te leren hoe je met geld om dient te gaan. Met deze kaart kun je namelijk altijd het overzicht houden over alle uitgaven. Gezien het feit dat een prepaid kredietkaart niet als een echte lening kan worden beschouwd, zijn de kosten die aan het gebruik ervan zijn verbonden eveneens beperkt. In de regel zul je voor het gebruik van een prepaid kredietkaart als student slechts tien tot twintig euro hoeven te betalen. Wanneer je de gebruikskosten van een prepaid kredietkaart dan ook gaat vergelijken met de leenkosten die je over een minilening of een persoonlijke lening moet gaan betalen, is dit dan ook een stuk voordeliger.

Vergelijken van de mogelijkheden en voorwaarden

Nog voordat je geld gaat lenen als student zul je je eerlijk af moeten vragen of het aangaan van en lening wel echt noodzakelijk is. Misschien heb je namelijk wel spaargelden die je zou kunnen aanspreken om bepaalde doelen mee te financieren. Dit is in het bijzonder aantrekkelijk als de spaarrente lager ligt dan de rente die wordt berekend over een lening. In andere gevallen kunnen je ouders wellicht bijspringen en je (voor een deel) financieel ondersteunen.

Geld lenen als student is, net zoals in alle andere gevallen, alleen aan te bevelen als er geen andere mogelijkheden meer beschikbaar zijn. Maar ook dan zul je goed moeten weten waar je mee bezig bent en de nodige tijd en moeite moeten steken in het vergelijken van meerdere leenvormen van verschillende kredietverstrekkers. Alleen dan kun je namelijk de meest gunstige leenvorm vinden. Met andere woorden: als student zul je net als alle overige potentiële kredietnemers, op zoek moeten gaan naar een lening die je het minste geld zal gaan kosten en de meest gunstige leenvoorwaarden zal bieden.

Nadat je meerdere offertes aan hebt gevraagd, of online leensimulaties uit hebt gevoerd, kun je al een redelijk beeld vormen van de kosten die een bepaalde leenvorm met zich mee zal brengen. Het enige waar je nu nog extra aandacht aan dient te besteden zijn de algemene voorwaarden van de betreffende lening(en) en de kleine lettertjes van de leenovereenkomst. Zodra deze eveneens aantrekkelijk zijn, kun je met een gerust hart je handtekening onder het leencontract plaatsen. Je weet dan immers precies wat je te wachten zal staan en wat van je zal worden verwacht gedurende de looptijd van de lening.

Conclusie

Als je wilt gaan studeren, en daar geld voor moet gaan lenen, dan zul je vast en zeker met een heleboel vragen zitten. De meest gestelde vragen van studenten, op het gebied van geld lenen, zijn dan ook de volgende:

  • Is het mogelijk dat ik als student een lening afsluit?
  • Wat kan ik doen op het ogenblik dat ik, als student, snel geld nodig heb?
  • Is het ook mogelijk dat mijn ouders voor mij een lening aangaan?

Zoals al eerder uitgelegd kan een student grofweg geld gaan lenen voor een tweetal doeleinden:

  • studiegerelateerde uitgaven,
  • persoonlijke uitgaven.

Vergelijk goed de algemene en bijzondere voorwaarden van een lening voordat jijzelf en/of je ouders een lening ondertekenen. Elke euro die je in je eigen zak weet te houden, door goed alle mogelijkheden tegen elkaar af te wegen, is zeker voor een student mooi meegenomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20