Waar kan ik een consumentenkrediet aanvragen?

Je wilt een nieuwe aankoop verrichten, maar je hebt momenteel geen geld om die te financieren? Je zou liever je betaling uitstellen of spreiden over enkele maanden? Dankzij het consumentenkrediet is dat zeker mogelijk en kan je zorgeloos een aankoop doen.

Een consumentenkrediet ga je aan om een aankoop te financieren die geen vastgoed is. Zo kan het gaan om de aankoop van een huishoudtoestel, nieuwe auto of om een verbouwingen, huwelijksfeest, … te financieren. Dankzij het consumentenkrediet is het mogelijk om een aankoop van goederen of diensten te verrichten wanneer je niet of deels beschikt over het nodige geld. Met dat krediet kan je de kosten uitstellen of spreiden over een bepaalde periode. Aan een consumentenkrediet zijn doorgaans kosten verbonden. Deze kosten hangen af van het soort krediet dat je aangaat, voor welk bedrag en wat het jaarlijkse kostenpercentage is.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Waar aanvragen?

Je kan een consumentenkrediet aanvragen bij kredietuitgevers. Deze uitgevers kunnen enkel kredieten verstrekken wanneer zij een specifieke toekenning verkrijgen van de FOD (Federale Overheidsdienst Financiën). Vervolgens kan je ook terecht bij kredietbemiddelaars. Kredietbemiddelaars kan je opdelen in drie categorieën: de kredietagenten, de kredietmakelaars en de verkopers. De kredietagenten bieden enkel producten aan van de financiële instelling waaraan zij verbonden zijn. Kredietmakelaars daarentegen, bieden wel producten aan van meerdere financiële instellingen. Als laatste zijn er nog de verkopers. In sommige winkels is het mogelijk om producten of diensten op krediet te kopen. Deze dienstverlening gebeurt in naam en voor de rekening van een financiële instelling waarmee het bedrijf samenwerkt. De financiële instelling geeft de verkoper het vermogen om als kredietbemiddelaar op te treden.

Wat staat er in een kredietovereenkomst?

  • Gegevens van de consument (naam, geboortedatum, adres, …)
  • Gegevens van de kredietgever en/of kredietbemiddelaar
  • Maandelijks terug te betalen bedrag
  • Totaal terug te betalen bedrag
  • Jaarlijks kostenpercentage
  • Terugbetalingswijze
  • Datum en plaats van ondertekening

Na het ondertekenen van de kredietovereenkomst heb je een bedenkingstijd van veertien dagen. Om de overeenkomst te beëindigen, moet je een aangetekende brief sturen naar de kredietgever. Binnen de bedenkingstijd mag de kredietgever geen annulatiekosten aanrekenen. Natuurlijk zal je het reeds ontleende geld en gekochte goederen terug moeten geven. Daarnaast moet je ook interest betalen voor de periode waarin je het geld/goed ter beschikking had.  

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Je kan dus bij verschillende instanties terecht om je consumentenkrediet aan te vragen. Wees er je ook van bewust dat het consumentenkrediet meestal kosten met zich meebrengt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20