Waalse start-up wil met frame voor NFT’s revolutie ontketenen in digitale kunst

Opnieuw een innovatie die “made in Belgium” is, en grote ambities heeft. INKcoming, een in Terhulpen gevestigde start-up, kondigde vandaag aan dat het 1 miljoen euro aan financiering heeft opgehaald. Het doel is een revolutie te ontketenen in de digitale kunst met Ionnyk, zijn verbonden e-paper kunstframe dat in het bijzonder aan NFT’s is gewijd.

“Een magisch kunstvoorwerp. Het is net papier, met dezelfde pigmenten als de soort die in de drukindustrie wordt gebruikt. Er verschijnt een digitale foto, maar zonder scherm, zonder kabel, en geanimeerd”. Ziedaar de pitch voor Ionnyk, het digitale kadermerk van het bedrijf INKcoming.

De Waals-Brabantse start-up kondigde donderdag aan dat het 1,05 miljoen euro had opgehaald bij zijn vroegere investeerders, leden van het BeAngels-netwerk en het Waalse Gewest, via het W.I.N.G.-fonds, dat in één keer het meeste kapitaal verstrekte (350.000 euro).

Twee nieuwe spelers, Noshaq (Leansquare) en Invest.BW (B2Start) namen ook deel aan de kapitaalverhoging, naast een pool van particuliere investeerders uit de wereld van kunst, cultuur en evenementen.

Inkt in e-readers

Laten we de ingebedde technologieën van het frame nader bekijken.

Het elektronische papier, waarvoor een octrooi is aangevraagd, maakt gebruik van dezelfde technologie als de elektronische inkt in e-readers. Het is samengesteld uit miljoenen zwarte en witte, elektrisch geladen inktcapsules.

Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijk licht en wordt ook meer energie uitgespaard dan bij andere schermen (OLED of LCD).

Digitale expansie van kunst

Als aanvulling op het verbonden frame, die de start-up beschouwt als een “digitale minigalerij” die aan de muur kan worden gehangen, biedt INKComing een catalogus van ongeveer 1.000 digitale kunstwerken in zwart-wit aan. Via een app op hun smartphone kunnen klanten inhoud streamen naar het Ionnyk-frame. Hetzij via een abonnement, een dienst die wordt voorgesteld als de “Spotify van de kunst”, hetzij via de aankoop van NFT’s.

Door te kiezen voor deze NFT’s, een soort eigendomscertificaat dat aan het werk is gehecht en op de blockchain is geregistreerd, hoeven zijn klanten zich volgens Ionnyk geen zorgen meer te maken over diefstal of verzekering. De stelregel van deze crypto-activa is dat ze het mogelijk maken om het werk waaraan ze zijn gekoppeld te verifiëren en de traceerbaarheid voor de eigenaar(s) te garanderen.

De Waalse start-up wil zowel zijn product als zijn digitale diensten internationaliseren door een artistiek en cultureel universum te ontwikkelen: vernissages, efemere tentoonstellingen, live evenementen, etc. INKcoming wil ook zijn klanten, evenals de kunstenaars die deel uitmaken van zijn exposantencollectief, in staat stellen om deze NFT’s exclusief voor het platform te kopen en te verkopen.

“De innovatieve, concrete en relevante toepassing van Blockchain- en IoT-technologieën heeft het potentieel om de kunstsector ingrijpend en duurzaam te veranderen”, enthousiasmeert W.I.N.G.

(lb/ns)

Meer