Waalse farma-ondernemer François Fornieri (Mithra) koopt helft van voetbalclub Standard

François Fornieri, de topman van het Luikse farmabedrijf Mithra, neemt 50 procent van de aandelen van Standard-voorzitter Bruno Venanzi over. Hij wordt samen met Venanzi gedelegeerd bestuurder, maar Venanzi blijft tegelijk aan als voorzitter.

Fornieri, die al jaren een fervente supporter is van de Rouches, werd aan boord gehaald als investeerder in het vastgoedproject waar Standard nu mee bezig is. Eerder investeerden al onder meer de ex-spelers Axel Witsel en Marouane Fellaini in het project. Fornieri besliste parallel om ook aandelen van Standard te kopen.

‘Ik kijk ernaar uit om samen met Bruno en zijn team de ontwikkeling van de club te bespoedigen’, zegt Fornieri in een mededeling op de website van Standard.

Selfmade

Fornieri heeft een Italiaanse vader, maar hij groeide op in een sociale woning in Luik. Hij studeerde chemie en richtte 20 jaar geleden Mithra op. Het bedrijf ontwikkelt een anticonceptiepil, Estelle, en een menopauzepil, Donesta. Het heeft nog geen product op de markt gebracht, maar staat op veel plekken dicht bij markttoelating.

Fornieri kwam de voorbije jaren regelmatig in de schandaalsfeer terecht. Er loopt onder andere een onderzoek naar handel met voorkennis tegen hem en ook de perikelen rond de Waalse intercommunale Nethys brachten hem al in nauwe schoentjes.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20