Waals agentschap voor Lucht en Klimaat voert actie om houtkachels te promoten

Soms verzin je het niet. De Waalse regering, met Ecolo-minister voor Klimaat Philippe Henry nog erg voluntaristisch op de COP26 in Glasgow, heeft nog steeds geen concreet klimaatplan. Wel zijn er de grote intenties, om CO2-uitstoot met 47 procent te verminderen tegen 2030. Maar nu komt het Waals Agentschap voor Lucht en Klimaat wel met een heel bizarre actie.

  • Ze organiseren namelijk webinars om het gebruik van houtkachels aan te prijzen. “De keuze voor houtblokken, een beredeneerde oplossing om ecologisch en economisch te verwarmen. Hoe zit deze groene energie ineen? Welke methodes moet je gebruiken?”, zo kondigde de overheidsorganisatie aan.
  • Zowat alle wetenschap is het er immers over eens dat houtkachels bijzonder schadelijk zijn voor mens en milieu. Ze stoten immers bijzonder veel fijn stof, roet, kankerverwekkende PAK’s en dioxines uit. Studies wijzen aan dat moderne houtkachels omgerekend vier keer meer fijn stof uitstoten dan steenkoolcentrales.
  • Cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wijzen erop dat houtverbranding verantwoordelijk is voor 35 procent van de totale fijnstofuitstoot in Vlaanderen. Daar denkt men overigens dat er, vroeger dan laat, een algemeen verbod op dat soort kachels zal komen, hoe moeilijk dat ook politiek ligt. De Europese Green Deal behelsde geen hard verbod, maar mikt op een vermindering van de houtkachels met 50 procent. Maar ondertussen organiseert het Waals Gewest dus wel webinars.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20