VW Group pronkt met milieuprestaties: emissies vloot blijven onder Europese grenzen

De vloot nieuwe wagens van het Duitse autoconcern VW Group heeft het voorbije jaar een gemiddelde uitstoot van 118,5 gram koolstofdioxide per kilometer gerealiseerd. Daarmee heeft het concern aan de emissienormen van de Europese Unie voldaan. Dat heeft de VW Group gemeld.

Het resultaat is volgens de autobouwer – die de fabrikanten Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda en Seat omvat – in belangrijke mate te danken aan de toegenomen verkoop van elektrische wagens.

Sancties

De VW Group zit met de uitstoot van zijn nieuwe vloot naar eigen zeggen 2 procent onder de normen die door de Europese Unie werden opgelegd om de klimaatverandering te bestrijden. Bentley en Lamborghini, eveneens dochtermerken van de VW Group, werden wegens hun beperkte verkoopaantallen niet in de emissiestatistieken opgenomen. 

Elektrische aandrijving had volgens de VW Group een belangrijk aandeel in het uitstootresultaat dat het concern het voorbije jaar kon neerzetten. Het Duitse concern verkocht vorig jaar in Europa immers 472.300 elektrische en hybride wagens. Dat betekende een stijging met 64 procent tegenover het jaar voordien.

De emissienormen voor het Europese autoverkeer werden twee jaar geleden geïntroduceerd. Dat eerste jaar had de VW Group de Europese norm nog met 0,5 gram gemist. Dat probleem moest volgens het Duitse concern worden toegeschreven aan de impact van de uitbraak van de coronapandemie op de autoverkoop.

Constructeurs die er niet in slagen aan de Europese emissienormen voldoen, dreigen met zware sancties te worden geconfronteerd.

Investeringen

De Europese Unie zal de emissienormen eind dit decennium verder aanscherpen. Om aan die strengere eisen te kunnen blijven voldoen, zullen de autobouwers meer elektrische modellen in hun portfolio’s moeten opnemen.

Christian Dahlheim, verkoopdirecteur bij VW Group, voert daarbij aan dat volledig elektrische wagens eind dit decennium in de Europese autoverkoop een aandeel van 60 procent zullen hebben uitgebouwd.

De VW Group heeft een budget van 35 miljard euro gereserveerd om de transitie naar de elektrische mobiliteit te realiseren. Het Duitse concern wil tegen het midden van dit decennium ook de grootste constructeur van elektrische wagens van de hele wereld zijn geworden.

Volkswagen verkocht vorig jaar in Europa in totaal 1,4 miljoen wagens. Dat betekende een daling met 4,8 procent tegenover het jaar voordien. Het Duitse concern bleef daarmee wel de grootste autoverkoper van Europa, maar zag zijn marktaandeel wel tot 25,1 procent inkrimpen.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.