VS verbiedt gebruik van Chinese beveiligingscamera’s en telecomtechnologie uit angst voor spionage

VS verbiedt gebruik van Chinese beveiligingscamera’s en telecomtechnologie uit angst voor spionage
Het verbod heeft onder andere betrekking op de makers van beveiligingscamera’s. (Spencer Platt/Getty Images)

De Amerikaanse telecom- en mediatoezichthouder FCC heeft het gebruik van camera’s en telecomtechnologie van een vijftal Chinese fabrikanten verboden. 

Waarom is dit belangrijk?

Steeds meer westerse landen kijken met wantrouwen naar Chinese software en technologie, uit angst voor mogelijke spionage. Dankzij geheime achterdeurtjes in de software zou Beijing namelijk op grote schaal informatie kunnen verzamelen over het Westen, menen critici.

In het nieuws: Het verbod van de FCC heeft onder andere betrekking op de makers van beveiligingscamera’s Hangzhou Hikvision Digital Technology, Hytera Communications en Zhejiang Dahua Technologie. Ook de producenten van telecomapparatuur Huawei en ZTE worden getroffen.

  • FCC-commissaris Brendan Carr zegt aan de Wall Street Journal dat de apparatuur van de bedrijven een “onaanvaardbaar nationaal veiligheidsrisico” vormt.
  • “De FCC zet zich in om onze nationale veiligheid te beschermen, door ervoor te zorgen dat onbetrouwbare communicatieapparatuur niet wordt toegestaan voor gebruik binnen onze grenzen”, aldus Carr.
  • Het bevel van de FCC geldt voor toekomstige vergunningen voor apparatuur, maar het agentschap sluit niet uit dat eerder uitgegeven vergunningen later alsnog zullen worden ingetrokken.
  • Volgens The Verge geldt het verbod niet voor consumentenapparatuur

Washington probeert al langer op te treden tegen Chinese technologiebedrijven, uit angst voor spionage.

  • Zo beschuldigen de Amerikanen Huawei en andere Chinese bedrijven ervan via achterdeurtjes in de software spionage mogelijk te maken. 
  • De FCC meent dat de technologiebedrijven, die onder de Chinese nationale inlichtingenwet vallen, kunnen worden gedwongen om al hun verzamelde informatie over Amerikaanse burgers te verstrekken aan de veiligheidsdiensten in Beijing. 
  • Ook hebben Amerikaanse wetgevers kritiek op de manier waarop Chinese technologie op grote schaal door de autoriteiten in Beijing wordt gebruikt om in eigen land de mensenrechten te schenden.
  • Vorige maand bleek uit een rapport van het Georgetown University’s Center for Security and Emerging Technology, dat tussen 2015 en 2021 bijna 1.700 staats- en lokale instanties apparatuur en diensten kochten die verband hielden met de vijf Chinese bedrijven.

En ook de Chinese sociale mediagigant TikTok ligt onder vuur. 

  • Begin november raakte bekend dat moederbedrijf Bytedance zijn privacybeleid voor Europese gebruikers heeft bijgewerkt. Daarbij heeft het expliciet vermeld dat persoonlijke gegevens van gebruikers, die door de app worden verzameld, door werknemers in China kunnen worden bekeken.

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.