Het Britse onderzoeksbureau Comparitech heeft in een privacyrapport 50 landen bestudeerd op vlak van de biometrische gegevens die ze verzamelen en hoe ze ermee omgaan. Opvallend: De VS scoren niet veel beter dan China in het rapport.
Algemene tendens: het verzamelen en stockeren van biometrische gegevens is in opmars. Steeds vaker worden zaken als bankieren, stemmen, identiteitspapieren aanvragen of inloggen op de computer, gekoppeld aan een vingerafdruk. Ook beveiligingscamera’s met gezichtsherkenning en andere vormen van artificiële intelligentie zijn in opmars.
Het zal niet verbazen dat China de slechtste score neerlegt. Met de naar schatting 170 camera’s – één per 12 bewoners – heeft het land veruit het uitgebreidste netwerk van beveiligingscamera’s. Recentelijk startte de overheid er ook een experiment: de camera’s zullen voortaan misdaden proberen voorspellen door de emoties van burgers te monitoren.
Ook nieuw in China: de bevolking is er vanaf 1 december verplicht gezichtsherkenning te ondergaan wanneer ze een gsm-nummer wil. Ondertussen is er in dit verhaal nog geen enkele wet die over de privacyrechten van de Chinezen waakt.
Wetgeving ontbreekt
De VS staan verrassend genoeg maar twee posities verder in de ranking, na Maleisië en Pakistan. De slechte score komt onder andere door het biometrische stemsysteem – Amerikanen moeten zich met een vingerafdruk registeren om te gaan stemmen – en door de opkomst van biometrische toepassingen op de werkvloer.
Er is nog geen federale wet die dit alles in goede banen moet leiden, maar op staatsniveau beweegt er wel wat. Zo gaat er in januari een verregaande privacywet in voege, de California Consumer Privacy Act, die veel wegheeft van de GDPR-wetgeving in Europa.
Europa doet het in het algemeen goed in de ranking, en dat is vooral dankzij GDPR. Dit staaltje privacywetgeving dwingt organisaties en overheden sinds mei 2018 toestemming te vragen vooraleer ze gegevens verzamelen. Ook zijn ze verplicht maatregelen te nemen tegen hackers en datalekken.
Vingerafdrukken van niet-Europeanen
Ierland en Portugal scoren het hoogst. Ierland heeft maar een kleine biometrische databank met alleen maar criminele profielen, en Portugal heeft er zelfs geen. In die laatste is het zelfs bij wet verboden om databases met biometrische gegevens aan te leggen.
Ierland maakt dan weer het verschil door geen lid te zijn van de Schengenzone. Binnenkort gaat namelijk het inreis-uitreissysteem (EES) in voege waardoor alle Schengenlanden verplicht zijn de vingerafdrukken te verzamelen van niet-Europeanen die hun grenzen binnengaan.
België doet het slechter dan Ierland, Portugal, Cyprus, Roemenië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. We verliezen punten aan de overheid die een biometrische databank bijhoudt, al hebben de gegevens er maar een levensduur van drie maanden. Dat de politie er toegang tot heeft, levert ons eveneens een lagere score op.
Lees ook:
Carrefour België test betalen met de vinger
Activisten eisen onderzoek naar privacy-inbreuken Amazon
Facebook bouwde gezichtsherkenningsapp voor personeel