Facebook bouwde gezichtsherkenningsapp voor personeel

De app is nooit functioneel geweest buiten het bedrijf maar toont hoe ver Facebook staat met gezichtsherkenning.

In 2016 circuleerde er onder het Facebook-personeel een gezichtsherkenningsapp. Dat weet Business Insider. De app zou intern ontwikkeld zijn en vervolgens getest op het personeel.

Eigen personeel

Volgens verschillende bronnen gebruikte Facebook regelmatig het eigen personeelsbestand om apps te testen. Deze app kon, door een telefoon op iemand te ‘mikken’, die persoon identificeren en de gegevens verbinden aan een profielpagina.

Enkel voor personeel

Facebook ontkent bij CNet dat de app iedereen met een Facebook-account kon herkennen. ‘De app was enkel beschikbaar voor Facebook-personeel en herkende enkel personeel en hun vrienden die de gezichtsherkenning aan hadden staan.’

De app is voor alle duidelijkheid nooit beschikbaar geweest en was in ontwikkeling voor het Cambridge Analytica-schandaal losbarstte. Nadien paste Facebook zijn beleid aan. Er kwam meer transparantie over gezichtsherkenning en het bedrijf stelde een aantal standaardinstellingen bij. Zo kan een app met gezichtsherkenningsmodus niet meer automatisch aanschakelen.

Privacyschandalen

Wat de app wel aantoont is dat Facebook een stuk verder stond met gezichtsherkenning dan initieel publiek bekend raakte. Hoewel er intussen betalingsmiddelen zijn die op gezichtsherkenning werken, stond die technologie in 2015 nog in zijn kinderschoenen.

Dat Facebook pas na lang aanporren toegaf dat de app bestaan heeft, toont aan dat het bedrijf die knowhow niet te snel publiek wil maken. De privacyschandalen waarmee Facebook de laatste jaren geconfronteerd is, zijn daar wellicht niet vreemd aan. Intussen schijnt gezichtsherkenning wel ingeburgerd te raken. Zelfs Frankrijk overweegt namelijk gezichtsherkenning als tool bij de overheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20