VS pauzeren lening aan Kodak wegens voorkennisschandaal: aandeel stort in

De fotomultinational Kodak zou een lening van de Amerikaanse overheid krijgen om ingrediënten voor geneesmiddelen te produceren, maar Washington heeft dat proces even gepauzeerd nu blijkt dat er sprake zou zijn geweest van handel met voorkennis vlak voor de bekendmaking van het nieuws. Het aandeel ploft zo’n 30 procent lager.

‘We maken ons ernstige zorgen over recente beschuldigingen tegen Eastman Kodak’, tweette de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie DFC vrijdag. ‘We gaan niet door met de leningsprocedure tot alle beschuldigingen zijn weerlegd.’

Op 28 juli, twee weken geleden, kondigde de Amerikaanse regering aan dat ze een lening ging verstrekken aan Kodak om zijn business om te gooien en te beginnen met de productie van ingrediënten voor geneesmiddelen, in eerste instantie met oog op de coronacrisis. Op dat nieuws steeg het aandeel 300 procent in één dag. Het noodlijdende fotobedrijf zou zich helemaal opnieuw uitvinden. Dat konden beleggers smaken.

Voorkennis

Twee dagen later doken er echter berichten op dat het aandeel de dag voor de bekendmaking van dat nieuws al serieus verhandeld werd. Er werden 1,6 miljoen Kodak-aandelen uitgewisseld die dag. Normaal zijn dat er maar zo’n 80.000. Aan het einde van de handelsdag op 27 juli stond het aandeel 25 procent hoger. CEO James Continenza zei daarover op de zakenzender CNBC dat hij die stijging niet kon verklaren en ‘dat de lening een goed bewaard geheim was’.

Toch waren de vermoedens van voorkennis al gerezen op dat moment. Zeker toen uit documenten van de beurswaakhond SEC bleek dat Continenza zelf op 23 juni 46.737 aandelen van Kodak had gekocht.

40 procent onderuit

Voormalig presidentskandidaat en huidig senator Elizabeth Warren zette de afgelopen dagen al meermaals druk op de regering om de lening te herbekijken en de beschuldigingen te onderzoeken. Dat doet de overheid nu dus. Het aandeel van Kodak ging 40 procent onderuit voorbeurs.

Meer