“China breekt elke belofte”: VS geeft Hongkongers tijdelijke werkvergunning

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een wet ondertekend die Hongkongers in de Verenigde Staten de mogelijkheid geeft om langer te blijven. Het is een duidelijke signaal naar Peking toe dat Washington de onderdrukking van de Hongkongers niet pikt.

Waarom is dit belangrijk?

De semiautonome Chinese regio Hongkong gaat door zijn grootste politieke crisis sinds de voormalige Britse kolonie werd overhandigd aan China in 1997. Onder het mom van een controversiële nationale veiligheidswet zijn activisten, journalisten, en eigenlijk iedereen in de stad met een kritische mening, een doelwit van de Hongkongse en Chinese overheid geworden.

Uit bezorgdheid voor de uitholling van de vrijheden in Hongkong, bracht het Witte Huis donderdag een beleid uit waardoor Hongkongers in het land in aanmerking kunnen komen voor een werkvergunning.

Daardoor kunnen Hongkongers langer in de VS vertoeven, in plaats van terug te keren naar de Aziatische metropool, waar ze mogelijk vervolgd kunnen worden voor wat ze op sociale media zeiden over de politieke crisis in hun land. De nationale veiligheidswet van Hongkong straft namelijk elke vorm van “afscheiding, subversie, terrorisme en samenwerking met buitenlandse naties” af, ook bij wie zich buiten de grenzen van de regio bevindt.

Hongkongers in de VS die in aanmerking komen voor het programma zullen een werkvergunning van 18 maanden krijgen en de verzekering dat ze tijdens die periode niet gedeporteerd kunnen worden. In het verleden verlengde het Witte Huis ook vaker dergelijke maatregelen, weet de Wall Street Journal.

Beloftes gebroken

“Deze actie toont de steun van president Biden aan voor het volk van Hongkong, dat zwaar onderdrukt wordt door de Volksrepubliek China. Deze regeling maakt het ook duidelijk dat we niet zullen toekijken hoe China elke belofte aan Hongkong en de internationale gemeenschap breekt”, zei Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki donderdag.

Met gebroken beloften verwijst Jen Psaki naar een akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en China uit 1997. Daarin staat dat Hongkong onafscheidelijk deel van China zal uitmaken, maar wel 50 jaar lang politieke en juridische onafhankelijkheid zou mogen bewaren. Deze regeling staat bekend als het “One Country, Two Systems”-principe. Peking hield zich grotendeels aan die regeling tot de laatste vijf jaar.

Ooit de grootste handelsvrijhaven

Sinds juli waarschuwt de regering-Biden Amerikaanse en internationale bedrijven en ondernemers voor ze zakendoen in Hongkong. Dat betekende een radicale transformatie in de omgang met de stad, die jarenlang bekend stond als een van de meeste vrije handelshavens in de wereld.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën plaatste ook zeven Chinese ambtenaren van China’s overheidsbureau in Hongkong op een sanctielijst. Hierdoor wordt het ook steeds moeilijker om handel te drijven met entiteiten in de stad.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.