VS en Japan beëindigen staaltarieven opgelegd door Trump

De Verenigde Staten en Japan zijn overeengekomen om de heffingen op staalimport, die Trump in 2018 oplegde, te beëindigen. Dat berichten de The New York Times en CBS News.

Momenteel hanteert de VS een importtarief van 25 procent op Japans staal en 10 procent op Japans aluminium. De landen zijn voorlopig enkel overeengekomen om het importtarief op staal te laten vallen. Op 1 april zouden de nieuwe tarieven van kracht gaan.

“Bron van irritatie”

De landen hebben een akkoord bereikt om jaarlijks 1,25 miljoen ton staal van Japan naar de VS te verhandelen aan een importtarief van 0 procent. Japans staal is goed voor 4 procent van al het geïmporteerde staal en 1 procent van al het gebruikte staal in de VS, volgens het Amerikaanse Departement van Handel.

“De deal is een voorbeeld van president Bidens focus op het versterken van de relaties met onze vitale bondgenoten en partners, en het samenwerken met hen om oneerlijke praktijken van landen als China samen aan te pakken”, zo houdt de Amerikaanse overheid zich sterk in een verklaring.

De nieuwe overeenkomst moet volgens de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo “de Amerikaanse staalindustrie versterken en ervoor zorgen dat haar arbeidskrachten concurrerend blijven. De deal biedt ook meer toegang tot goedkoper staal en pakt een belangrijke bron van irritatie tussen de Verenigde Staten en Japan, een van onze belangrijkste bondgenoten, aan.”

Harley-Davidson

“Deze aankondiging bouwt voort op de overeenkomst die we met de EU hebben gesloten”, zei Raimondo ook. “Het zal ons verder helpen om de relaties met onze bondgenoten over de hele wereld weer op te bouwen terwijl we werken aan de strijd tegen de oneerlijke handelspraktijken van China.”

De invoertarieven zijn een restant van maatregelen van de regering-Trump. In 2018 legde Trump een invoertarief voor staal (25 procent) en Aluminium (10 procent) op voor de meeste landen van de wereld. Eind oktober werden die voor de EU volledig afgeschaft.

Als tegenreactie op de gewezen Amerikaanse importtarieven hief de EU tarieven op de import van onder andere Harley-Davidsons en broeken van Levi Strauss.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20