Mike Pence: “Trump is fout, ik had niet het recht de verkiezingen ongedaan te maken”

Voormalig vicepresident van de VS Mike Pence heeft meer dan een jaar na de bestorming van het Capitool aangegeven dat hij niet het recht had om de verkiezingsuitslag van 2020 ongeldig te laten verklaren. Donald Trump, die toen president was, beweerde vorige week dat Pence de enige was die de verkiezingsoverwinning van Joe Biden kon tegenhouden.

“President Trump is fout. Ik had het recht niet om de verkiezingen ongedaan te maken. Het presidentschap behoort toe aan het Amerikaans volk, en enkel zij. Er is geen on-Amerikaanser idee dan het gedacht dat één persoon de president mag kiezen”, verklaarde Pence voor de conservatieve Federalist Society.

Pence was daar uitgenodigd, in een zaal in Florida, om te spreken over zijn vicepresidentschap en de turbulente periode aan het einde ervan. Het gebeurt niet vaak dat Pence zich kritisch uitlaat over Donald Trump, maar de bestorming van het Capitool lijkt toch nog diepe wonden achter te laten.

De bestorming

Op 6 januari 2021 trok een menigte, opgehitst door een speech van Donald Trump, richting het Amerikaanse Capitool, waar het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zetelen. Daar moest het Congres, onder voorzitterschap van vicepresident Pence, de verkiezingsresultaten goedkeuren, en zo het presidentschap overdragen aan Joe Biden. Trump riep Pence al op om “het juiste te doen”, en het Amerikaanse volk moest “naar de Capitool wandelen”.

Aan het Capitool kwam het tot een handgemeen tussen de Trump-achterban en de beveiliging van het gebouw, waarbij betogers zelfs het Capitool konden binnendringen. De senatoren en parlementsleden werden geëvacueerd, uiteindelijk vielen er vijf doden en raakten 138 politieagenten gewond. Vandaag de dat staat de bestorming nog steeds bekend als “een aanslag op de Amerikaanse democratie”.

Door Republikeinse partij goedgepraat

Toch staat de dag van vandaag de Republikeinse Partij nog steeds voor een groot deel achter Donald Trump. Zo raakte gisteren bekend dat Liz Cheney en Adam Kinzinger, twee Republikeinse critici van Trump, niet langer worden gesteund door de partij. Cheney en Kinzinger zijn de enige twee Republikeinen die zetelen in de onderzoekscommissie naar de Capitoolbestorming. Ze worden door partijgenoten ook beschuldigd van ‘deelname aan een door Democraten geleide vervolging van gewone burgers die betrokken waren bij wat ze een ‘legitiem politiek discours’ vonden.’

De twee krijgen geen steun meer van de partij, en de Capitoolbestorming wordt steeds minder problematisch. Trump blijft ook, meer dan een jaar na de verkiezingsnederlaag, oppermachtig binnen de Republikeinse Partij. De kans bestaat zelfs dat hij zich opnieuw kandidaat stelt als president, maar dat zal dan wel zonder Mike Pence als running mate zijn.

UPDATE

Donald Trump reageerde op de woorden van Pence, dat hij het recht niet had om de verkiezingsuitslag terug te draaien. Volgens Trump kan de vicepresident dit wel doen, als er duidelijke aanwijzingen zijn van fraude of onregelmatigheden. Verder kaart hij ook aan dat de democraten die wet nu willen aanpassen, en dat “hij gelijk had, en iedereen het weet”.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.