VS en China domineren sociale media

Het regende reacties van Europese politici en opiniemakers, nadat Twitter en Facebook Amerikaans president Trump de mond snoerden. Geen enkel groot sociaal medium is evenwel in Europese handen.

Dat blijkt uit een analyse door Gzero, het mediabedrijf van de bekende Amerikaanse politoloog Ian Bremmer. De tien grootste sociale media komen uitsluitend uit twee landen, de Verenigde Staten en China. Niet alleen Europa blinkt uit in afwezigheid, ook opkomende economieën als Brazilië of India.

Wellicht zouden de contacten tussen EU-leiders met de top van de socialmediabedrijven vlotter en informeler verlopen, mochten sommige van die bedrijven in Europa hun hoofdkwartier hebben. Maar een Europees Facebook lijkt niet meteen in de maak. Als Europese politici de macht van social media in Europa willen inperken, zullen ze dat dus via wetten en regels moeten doen.

De toptien wordt weinig verrassend gedomineerd door de apps uit het Facebook-ecosysteem, met ook Instagram en WhatsApp. ‘Vijf van de tien grootste sociale media bevinden zich in China, waar het debat over de regulering van zulke techbedrijven niet aan de gang is. In China werken socialemediabedrijven al hand in hand met de overheid, en er is weinig kans dat daar verandering in komt’, merkt Gzero op.

TikTok

Van de Chinese apps heeft vooral TikTok ook voet aan de grond in de westerse wereld. Het bleef de voorbije maanden stil rond de aangekondigde Amerikanisering van Tiktoks aandeelhouderschap. Het wordt een van de techdossiers van de komende regering-Biden.

Pas op plaats zestien vinden we een Europese app, maar die komt niet uit de EU. Het gaat om Telegram, opgericht door de Rus Pavel Durov en zijn broer.

Meer