VRT-personeel misnoegd over ‘frauduleuze praktijken’

Het VRT-personeel is woedend over de blootgelegde pijnpunten in het rapport Audit Vlaanderen. Dat vernam persagentschap Belga bij vakbonden ACOD-VRT, ACV-VRT, VSOA-VRT en Iedereen VRT.

Vorige week vrijdag maakte de openbare omroep bekend dat een rapport van Audit Vlaanderen over mogelijke onregelmatigheden in het toenmalige directiecollege pijnpunten heeft blootgelegd in enkele afdelingen. Er was sprake van ‘belangenvermenging’ en ‘inbreuken op de wetgeving voor overheidsopdrachten’. Het leidde ertoe dat ondernemer Rudi De Kerpel ontslag nam uit de raad van bestuur.

Juridische stappen

De vakbonden en het personeelsplatform Iedereen VRT bekijken de situatie met stijgende verbazing. ‘Bij de interne projecten van de VRT wordt al jarenlang elke euro omgedraaid. Onze budgetten worden met een vergrootglas bekeken. Nu blijkt dat vergrootglas bewasemd wanneer het over externe bestedingen gaat’, hekelen ze.

‘De medewerkers, die al jarenlang zwaar besparen en met veel te kleine ploegen topkwaliteit leveren, zijn de slachtoffers van deze praktijken. Net zoals de Vlaamse mediagebruikers en belastingbetalers dat zijn’, klinkt het. Het VRT-personeel vraagt dat er onmiddellijk juridische stappen ondernemen worden, als blijkt dat verantwoordelijken zich schuldig maakten aan frauduleuze praktijken.

Externe audit

Woensdag maakte Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) bekend dat de openbare omroep voortaan elk jaar een externe audit moet ondergaan. Audit Vlaanderen en de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) zullen die telkens uitvoeren en nadien laten bespreken in het parlement. Ook zullen de aanbevelingen van Audit Vlaanderen opgenomen worden in de nieuwe beheersovereenkomst die eraan komt.

Het VRT-personeel hoopt dat die nieuwe beheersovereenkomst niet gepaard gaat met nieuwe besparingen. ‘Die moeten eerst gebeuren door de externe contracten marktconform te maken, aangezien er daar blijkbaar jarenlang geld ten over voor was. Het gaat niet op om de reeds herhaaldelijk uitgeperste interne medewerkers nogmaals een besparingsronde op te dringen’, klinkt het nog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20