‘VRT mag niet meer opbieden voor populaire schermgezichten’

Minder vedetten en meer Vlaamse identiteit bij de VRT. Dat staat in de nieuwe beheersovereenkomst.

De VRT onderhandelt momenteel met de Vlaamse regering over een nieuwe beheersovereenkomst. Zo’n overeenkomst legt de krijtlijnen vast voor de openbare omroep en haar leiders, voor de komende jaren. In een bericht van Belga kwamen al een paar rode lijnen naar boven, voor de regering-Jambon I. Die zijn opvallend.

‘De VRT moet een terughoudende houding aannemen tegen de zelfpromotie en vedettecultus van VRT-medewerkers en schermgezichten‘, staat in de resolutie van de meerderheidspartijen te lezen. De kans is dus zeer groot dat de VRT dit zal moeten opnemen in de finale beheersovereenkomst.

Vlaamse canon

Meteen komen dus programma’s die opgebouwd zijn rond één bekende figuur, zoals bijvoorbeeld journalist Rudi Vranckx, in de kijker. Maar ook in hun portefeuille dreigen de BV’s bij de VRT het te gaan voelen: de meerderheidspartijen willen het verbieden dat er opgeboden wordt voor populaire schermgezichten.

Niet verrassend zit er ook een stevige ‘Vlaamse stempel’ in de verlangens van de Vlaamse regering: ‘De VRT moet bijdragen aan de Vlaamse identiteit, waarbij de Vlaamse canon een rol kan spelen. De VRT moet een voorbeeldrol spelen in het gebruik van de standaardtaal en de radioprogramma’s moeten blijvende aandacht tonen voor Nederlandstalige muziek.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20