VRT haalt omstreden docu ‘FIRE’ offline: deelnemer betrokken bij Russisch piramidespel

Eigen onderzoek van de VRT-nieuwsdienst heeft uitgewezen dat een van de deelnemers aan de omstreden financiële documentaire ‘FIRE: vroeg op pensioen’ betrokken is bij een Russisch piramidespel. De VRT haalt de reeks offline.

‘FIRE: vroeg op pensioen’, een documentairereeks die op de streamingdienst VRT MAX te zien is, kreeg al bakken kritiek omdat het dubieuze snelgeldpraktijken in het voetlicht plaatste. Ondanks scherpe vermaningen van onder meer de toezichthouder FSMA en Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (cd&v), bleef de reeks evenwel beschikbaar.

Piramidefraude

Tot nu. Uit onderzoek van VRT NWS zou blijken dat een van de geportretteerden op sociale media mensen rekruteert voor een Russisch online platform dat bekend staat als piramidefraude. Dat is de aanleiding voor de openbare omroep om de reeks, die gemaakt is door productiehuis Het Konijn, dan toch offline te halen.

Het gaat om de 28-jarige Wout Schrijvers, die van een rendement van 1,4 procent per dag sprak, een compleet onrealistische opbrengst.

Spaarzaam leven

De eigenlijke filosofie van de Fire-levensstijl – Financial Independence, Retire Early – heeft overigens niets met bedrog te maken, maar eerder met spaarzaam leven en met die besparingen meteen een pensioen opbouwen.

(fjc)

Meer