Financiële waakhond FSMA kritisch voor VRT-reeks over FIRE-filosofie: “Gevaarlijke boodschap voor jongeren”

Het komt niet vaak voor dat een financiële toezichthouder een tv-programma terugfluit. Volgens de FSMA brengt de VRT-reeks over FIRE evenwel “een gevaarlijke en niet-realistische boodschap voor jongeren”.

FIRE staat voor financial independence, retire early. Jongeren wereldwijd delen op onlineplatformen als YouTube financiële tips uit met als doel om vroeg te kunnen rentenieren en van hun beleggingen te leven.

VRT MAX, het nieuwe digitaal platform van de VRT, wijdt er sinds deze week ook een reeks aan, maar die krijgt van verscheidene kanten afkeurende commentaren. De docureeks wordt verweten dubieuze snelgeldschema’s via cryptomunten en andere beleggingen een platform te geven.

Financiële educatie

De kritiek krijgt nu een bijkomende dimensie omdat nu ook de financiële autoriteit FSMA er via een opvallende tweet een stelling tegen inneemt. De beurswaakhond zou liever een tv-programma zien dat jongeren leert om financiële risico’s correct in te schatten, zodat ze zo veilig mogelijk kunnen beleggen op lange termijn.

De VRT zegt in een reactie op alle kritiek met de reeks te willen tonen wat bij jongeren leeft en waar ze op financieel vlak mee bezig zijn.

(ns)

Meer