Vragen tijdens een sollicitatiegesprek over het passen binnen de bedrijfscultuur
https://www.thebalance.com/interview-questions-about-company-culture-fit-2060965
Tijdens een sollicitatiegesprek zal een werkgever proberen om te achterhalen op welke manier je een succesvol werknemer zou zijn als werknemer bij zijn, of haar, bedrijf. Hierbij zullen een groot aantal aspecten van je onder de loep genomen worden, zoals:
- specifieke kennis en vaardigheden met betrekking tot de baan waar je voor solliciteert (dus eigenlijk de skills die je aan hebt gegeven op je CV),
- aspecten die slechts zijdelings met het werk te maken, zoals je persoonlijkheid.
Samen met nog een groot aantal andere factoren zullen deze immers bepalen of je past binnen de bedrijfscultuur en of je een aanwinst zult zijn voor de onderneming. Een typische vraag tijdens een sollicitatiegesprek die je kunt verwachten is dan ook: “Hoe paste je binnen de bedrijfscultuur bij je voormalige werkgever?” Door deze vraag te stellen zal je gesprekspartner immers te weten kunnen komen hoe je je aan zou kunnen passen aan de werkomgeving en aan de nieuwe baan.
Hoe heb je je aangepast aan de bedrijfscultuur?
Bij het beantwoorden van vragen over je vorige werkgever, moet je altijd proberen om zo positief en eerlijk mogelijk te blijven. Het in dienst nemen van bijvoorbeeld iemand die ten opzichte van een voormalig leidinggevende erg negatief uit de hoek komt, kan als een persoon worden gezien die de schuld van allerlei zaken afschuift op een ander. Dit is dus een situatie waar je, zeker tijdens een sollicitatiegesprek, niet in wilt belanden.
Het kan om die redenen dan ook zeker lastig zijn om dit soort persoonlijke vragen tijdens een sollicitatiegesprek op een correcte manier te beantwoorden. Je moet echter vertrouwen hebben in je eigen vermogens om je goed uit te drukken, concrete voorbeelden van je successen op de werkvloer aan te halen, in het bijzonder die welke direct verband houden met de eisen van de functie waar je op dat moment voor solliciteert. De kunst is overigens wel om dit geheel in een goede balans te brengen en eveneens een zekere mate van nederigheid te tonen. Je wilt immers dat de werkgever in je gaat geloven in je kwalificaties en gaat inzien dat je prima aansluiting zult vinden bij de heersende bedrijfscultuur in zijn, of haar, onderneming.
De meest veilige aanpak is bij de beantwoording van dit soort vragen is dan ook voorkomen dat je iets negatiefs zegt over de bedrijfscultuur op je vorige werkplek zodat je potentiële werkgevers niet gaat denken dat je iemand bent die het moeilijk vind om je aan te passen. Je dien je bij het geven van je antwoord te richten op de aspecten waar je wel aan voldoet en ondersteunt deze aan de hand van voorbeelden van manieren hoe deze je in staat hebben gesteld om succesvol te zijn in je werk. In sommige gevallen is het echter moeilijk om iets positiefs te zeggen over de cultuur van een bedrijf, in het bijzonder wanneer dit één van de redenen was dat je ontslag hebt gekregen of genomen. Je moet hierin weliswaar eerlijk te zijn, maar desondanks zorg je er altijd voor dat je het betreffende voorbeeld in een positief daglicht zet en vermijd je het geven van een antwoord waarin je de schuld van een minder goede bedrijfscultuur, of je ontslag, afschuift op je vorige werkgever of baan.
Beschrijf de bedrijfscultuur
Aangezien je waarschijnlijk vragen zullen worden gesteld over de bedrijfscultuur op je huidige, of voormalige, functie, is het een goed idee om van tevoren goed na te denken over de manier waarop je deze zou willen beschrijven tijdens een sollicitatiegesprek. Je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen op de website als je vertrouwd wilt raken met de manier waarop de onderneming zich presenteert en vervolgens kun je je eigen omschrijving van een ideale bedrijfscultuur hierop aan laten sluiten.
Een goede manier om te beginnen met de beantwoording van deze vraag is om een aantal van de aspecten te noemen van de bedrijfscultuur van de werkgever die je leuk vindt en op welke wijze deze zaken hebben gezorgd voor extra motivatie of de verbetering van je prestaties op de werkvloer. Als je voormalige werkgever bijvoorbeeld vernieuwingen beloonde en het “outside of the box,” denken eveneens hoog in het vaandel had staan, dan zou je kunnen uitleggen hoe een dergelijk werkomgeving goed aansluit bij je eigen creativiteit en positieve resultaten.
Bereid je voor op vervolgvragen
Als je deze vraag hebt beantwoord, moet je altijd voorbereid zijn op eventuele vervolgvragen over de bedrijfscultuur, zoals “Wat was voor jou het moeilijkste aspect van de bedrijfscultuur?.” In een situatie zoals deze dien je te proberen om in je antwoord iets relatief onschadelijks te vermelden zodat er geen twijfels zouden kunnen ontstaan over je werkhouding. Je zou eveneens iets kunnen gebruiken als voorbeelden dat overeenkomt met de bedrijfscultuur van je potentiële werkgever en je dus in een positief daglicht zou kunnen plaatsen.
Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Gezien de conservatieve aard van de sector, was het bedrijf erg voorzichtig met het doorvoeren van veranderingen. Ik begreep weliswaar de bezorgdheid van het bedrijf, maar was toch enigszins gefrustreerd over het tempo van de veranderingen. Desondanks heb ik toch een aantal voorbeelden van door te voeren veranderingen aangekaart bij mijn leidinggevenden. Uiteindelijk denk ik dat het management mij heeft beschouwd als een teamspeler en waardeerde mijn interesse bij het voorstellen van een aantal positieve veranderingen.” Het is altijd zaak om tijdens het beantwoorden van dit soort vragen om je aan te passen aan de verschillende werkomgevingen en de nadruk leggen op de positieve resultaten die binnen in een groot aantal bedrijfsculturen kunnen worden bereikt.
Bedrijfscultuur binnen het bedrijf van een nieuwe werkgever
Terwijl je je aan het voorbereiden bent voor je sollicitatiegesprek zul je je goed voor gaan bereiden door informatie te verzamelen over de bedrijfscultuur die betrekking heeft op de baan waar je voor solliciteert. Deze informatie kun je immers prima gebruiken om met een paar voorbeelden naar voren te komen van hoe je persoonlijke manier van werken je in staat zal stellen om uit te blinken in de werkomgeving van je potentiële werkgever. Op die manier zul je, wanneer je wordt gevraagd naar de bedrijfscultuur bij uw vorige werkgever, het gesprek in de richting kunnen dirigeren naar de dingen die je tot de meest ideale kandidaat maken voor de vacante functie en de manier waarop je uitermate goed aansluit bij de bedrijfscultuur.