De ontwikkeling van je loopbaan

Het is belangrijk voor werkgevers om sollicitanten die niet vastgeroest zitten aan ‘’en bepaalde functie binnen hun loopbaan, en die voortdurend vooruit willen om nieuwe kennis op te doen, in dienst te nemen. Werkgevers staan dan ook ​​te popelen om kandidaten aan te namen die de intentie hebben om de juiste vaardigheden te ontwikkelen en de juiste kennis te verwerven willen gebruiken om uit te blinken in hun vakgebied. Bedrijven die op zoek zijn naar werknemers die goed aan weten te sluiten op de nieuwste trends die van invloed zijn op hun vakgebied en die staan te springen om gelijke tred te houden met veranderingen in de technologie en de beste praktijkervaringen. Deze werkgevers erkennen echter ook volmondig dat er geen enkele werknemer is die volkomen perfect genoemd kan worden. Om die reden zullen zij echter wel voortdurend op zoek zijn naar bewijzen van zelfbewustzijn en een zekere mate van bereidheid om aanwezige zwakke punten aan te willen pakken.

Hoe kun je vragen over de ontwikkeling van je loopbaan het best beantwoorden?

Je gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek zal een verscheidenheid aan vragen kunnen stellen met als doel deze informatie boven tafel te krijgen. De meest voorkomende tactiek zal echter zijn om vragen te stellen over je zwakke punten en op welke manier je deze zou hebben aangepakt in het verleden. Sommige wervers van nieuw personeel kunnen dit probleem eveneens benaderen door je te vragen over de meest opvallende trends en de gevolgen die ze hebben voor je vakgebied. Een vraag als “Wat is je beroepsmatig ontwikkelingsplan voor het volgend jaar?” zodat je voldoende ruimte krijgt om zowel zwakke punten als professionele trends te noemen en te bespreken.

Een beroepsmatig ontwikkelingsplan is je persoonlijk plan dat betrekking heeft op de ontwikkeling van, of het onder de knie krijgen van, de vaardigheden en de ervaring die nodig zijn om je carrièredoelen en je voortdurende verbetering te kunnen ondersteunen. Het ontbreken van een dergelijk plan zal tijdens een sollicitatiegesprek dan ook vaak allerlei alarmbellen af laten gaan bij een potentiële werkgever. Er bestaat bij de meeste werkgevers namelijk een zekere verwachting dat iedereen die in dienst wordt genomen voor een professionele functie bereid zal zijn om voortdurend bezig te zijn met het upgraden van je deskundigheid. Zelfs voor mensen die herintreden, kan het upgraden van hun vaardigheden en kennis van cruciaal belang zijn en ook daarvan zijn de meeste werkgevers maar al te goed doordrongen.

De beste manier om te antwoorden op deze vraag

De eerste stap om een antwoord te formuleren op deze lastige vraag is ervoor te zorgen dat je een professioneel ontwikkelingsplan te allen tijde in je achterhoofd hebt. Je weet namelijk nooit op welk moment je dit nodig gaat hebben als je besluit om op onderzoek uit te gaan naar de mogelijkheden om van baan te kunnen veranderen. In de meeste gevallen moet dit plan onder meer inhouden dat je de nieuwste trends binnen je vakgebied beheerst, maar ook dat je op de hoogte bent van de technologie die wordt gebruikt door het gros van de werkgevers in de bedrijfstak waarin je werkzaam bent. Zo zou bijvoorbeeld een projectmanager kunnen zeggen: “Ik heb gewerkt aan het versterken van mijn vaardigheden op het gebied van business intelligence en heb daarvoor deelgenomen aan een seminar over geavanceerde Plex systemen en Erp-applicaties (of ik ben van plan om hieraan deel te nemen).”

Tevens moet je altijd proberen om een verwijzing te verwerken in je antwoord naar een nieuwe trend binnen de bedrijfstak waarin je werkt. Deze trend kun je dan prima verwerken in je plan nadat je de nieuwste tijdschriftartikelen en agendapunten van conferenties voor je beroepsgroep hebt doorgespit en je goed geïnformeerde collega’s hebt gesproken over deze ideeën. Zo kun je als een beheerder van een ziekenhuis bijvoorbeeld zeggen: “Ik heb het artikelen gelezen over het gebruik van elektronische medische dossiers en het nemen van klinische maatregelen die een bepaalde kwaliteit met zich meebrengen en daarnaast ben ik van plan om een seminar bij te gaan wonen over dit thema.”

Tot slot kun je, op het moment dat je hebt gewerkt binnen een sector die wel enige verbetering kon gebruiken, dan kun je misschien de strategie opnemen als onderdeel van je plan. Wanneer je bijvoorbeeld werkzaam was op een afdeling waar het presenteren aan groepen geen kernpunt is, maar waar deze wel enigszins gewaardeerd wordt, dan zou je kunnen zeggen: “Ik ben van plan om te gaan werken aan mijn presentatievaardigheden door een workshop te gaan volgen over het optimaliseren van het gebruik van presentatiehulpmiddelen zoals PowerPoint. Dit ondanks het feit dat ik altijd een positieve feedback heb gekregen na mijn presentaties, toch wil ik graag deze vaardigheden een beetje opkrikken.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00