Vrachtwagenbouwer Navistar wordt onderdeel van Volkswagen

De Duitse vrachtwagenbouwer Traton, onderdeel van de Volkswagen Group, neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Navistar over. Daarover hebben de twee bedrijven een principieel akkoord gesloten. Traton had al een belang van 16,8 procent in Navistar, maar neemt nu ook de andere aandelen van de Amerikaanse onderneming over.

Door de overname wordt aan Navistar een waarde van ongeveer 4,4 miljard dollar gekoppeld. De transactie moet nog wel officieel door de top van Traton en Navistar worden bekrachtigd.

Noord-Amerika

Navistar wordt bij Traton een zustermerk van vrachtwagenproducenten Man, Scania en Caminhões e Ônibus. Herbert Diess, topman van Volkswagen, had recent nog de overname van Navistar als een prioriteit naar voor geschoven.

Dankzij de overname van Navistar krijgt Traton een rechtstreekse toegang tot de Noord-Amerikaanse markt. Dat moet de Duitse groep in staat stellen om zijn concurrentiepositie tegenover sectorgenoten zoals Daimler en Volvo Trucks te versterken. Momenteel richten de merken van Traton zich vooral op de vrachtwagenmarkten in Europa en Zuid-Amerika.

‘Ook voor Navistar kan de fusie met Traton een belangrijke meerwaarde opleveren,’ betoogt Roman Mathyssek, consulent bij Arthur D. Little. ‘Navistar heeft buiten Noord-Amerika weinig activiteiten. Het bedrijf leed bovendien onder meer onder een mislukte motor-strategie. Het aanbod van Traton zou voor Navistar mogelijk de laatste kans kunnen zijn om onderdeel van een wereldwijd marktleider te worden.’

De samensmelting van Traton en Navistar biedt volgens het persbureau Reuters bovendien ook belangrijke synergieën. ‘De vrachtwagensector staat immers voor belangrijke uitgaven,’ aldus Reuters. ‘De industrie staat voor zware investeringen in ontwikkelingen die de uitstoot van het vrachttransport moeten helpen beperken.’

Aandeelhouders

De interesse van Traton voor Navistar was al langer duidelijk. Onder meer de activistische ondernemers Carl Icahn, Mark Rachesky en Gabelli Funds, die samen ongeveer 40 procent van de aandelen van Navistar in handen hadden, probeerden de verkoop echter lange tijd tegen te houden.

Carl Icahn is met een belang van 16,8 procent de grootste aandeelhouder van Navistar, gevolgd door Volkswagen Group (16,7 procent) en het MHR Fund van Mark Rachesky (16,7 procent). Volkswagen is sinds drie jaar aandeelhouder van de Amerikaanse vrachtwagenbouwer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20