Tips om een van de moeilijkste vragen tijdens een sollicitatiegesprek te beantwoorden: hoe zou u uzelf omschrijven?

Deze vraag is zo goed als onvermijdelijk bij elk sollicitatiegesprek: ‘Vertel eens iets over uzelf,’ en hoewel dit op zich een heel gebruikelijke vraag is, is het formuleren van een antwoord vaak niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. 

Werkgevers zullen sollicitanten om een aantal uiteenlopende redenen vragen om zichzelf als persoon te omschrijven. De meest belangrijke redenen hiervoor zijn:

  • de werkgever wil beoordelen of u geschikt bent voor de functie waar u voor solliciteert,
  • de werkgever wil nagaan of u binnen de bedrijfscultuur past. 

U zou deze vraag dan ook kunnen vergelijken met de vraag: ‘Hoe zouden anderen u als persoon omschrijven?’ Beide vragen laten een werkgever namelijk zien welk beeld u van uzelf heeft en hoe u dus uzelf ziet als persoon.

Bij de beantwoording van deze vraag dient u er echter zeker van te zijn dat u de functieomschrijving in gedachten houdt en op een manier uw antwoord formuleert die u als de meest geschikte kandidaat voor de vacante baan neerzet. Verder is het belangrijk om positief en eerlijk te zijn wanneer u dergelijke vragen beantwoordt tijdens een sollicitatiegesprek. Om u te helpen bij het op een juiste manier beantwoorden van deze vraag hebben we hieronder een aantal tips voor u verzameld over de manier waarop u zich kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Vervolgens hebben we nog een paar voorbeeldantwoorden voor u op een rijtje gezet die u kunt gebruiken als basis voor uw eigen antwoord.

Hoe kunt u deze vraag op een correcte manier beantwoorden?

Als u een antwoord gaat formuleren op deze vraag dan dient u rekening te houden met de aard van de functie waarvoor u solliciteert, maar eveneens met de bedrijfscultuur en de werkomgeving. U wilt echter niet gewoon een lijst van redenen opsommen waarom u voor die functie heeft gekozen. In plaats daarvan kunt u een paar positieve kernwoorden of -zinnen gebruiken die uw persoonlijke kenmerken of houding beschrijven. U zult er dan ook voor moeten zorgen dat u de focus legt op de kwaliteiten die u tot de meest ideale kandidaat voor de vacante functie en het bedrijf maken.

In de regel zal het niet nodig zijn om uw antwoord nog te verduidelijken door bijvoorbeeld een aantal momenten op te sommen waarbij u uw positieve eigenschappen al heeft kunnen gebruiken in een professionele omgeving. De meeste werkgevers zijn immers juist op zoek naar een kort en bondig antwoord op deze vraag. Wanneer u echter uw antwoord toch verder aan moet vullen, bijvoorbeeld omdat uw gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek vervolgvragen stelt, kunt u vanzelfsprekend een paar voorbeelden geven van vroegere werkervaringen. De werkgever zou zelfs kunnen vragen of u uw antwoord met voorbeelden kunt verduidelijken.

Tot slot zult u ervoor moeten zorgen dat uw antwoord goed aansluit bij de specifieke baan waarvoor u solliciteert en dat u daarbij de authenticiteit hoog in het vaandel draagt. Uiteraard is het daarbij nog steeds van groot belang dat uw antwoorden eerlijk en positief zijn, maar vermijd onwaarheden of uitvergrotingen.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Ter voorbereiding op deze vraag kunt u een lijst van kernwoorden en -zinnen opstellen waarvan u denkt dat ze het best bij uw persoonlijkheid passen. U kan eventueel aan vrienden of familie vragen om u te helpen bij het opstellen van een lijst. Vervolgens kunt u de punten in de lijst naast de vacature leggen. Op die manier kunt u nagaan in welke mate uw persoonlijkheid aansluit bij de vacante functie. Selecteer de karaktereigenschappen die op de meest positieve manier betrekking hebben op de functie waarvoor u solliciteert.

U hoeft overigens maar twee of drie van dit soort termen te gebruiken zolang ze maar goed aansluiten bij de vacante baan. Het kan weliswaar helpen om een aantal specifieke situaties in gedachten te houden waarmee u de aangehaalde kenmerken extra in de verf kunt zetten. Wanneer u een lijst heeft opgesteld van kernwoorden en eventueel een aantal voorbeelden, bent u klaar om elke variant van deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek te beantwoorden.

Voorbeelden van correcte antwoorden

Hieronder hebben we enkele voorbeelden van antwoorden verzameld op de vraag: ‘Hoe zou u zichzelf omschrijven?’ Bij de beantwoording van deze veel voorkomende vraag tijdens sollicitatiegesprekken, moet u alleen uw antwoord aanpassen aan uw eigen werkervaring en de job waarvoor u solliciteert.

  • Ik ben een persoon die het erg leuk vindt om een heleboel verschillende mensen te ontmoeten en met hen samen te werken. Verder sta ik bekend als een goede luisteraar vanwege mijn duidelijke manier van communiceren met collega’s, klanten en leidinggevenden.
  • Ik ben het soort persoon dat weet hoe ik moeilijk taken toch met precisie uit kan voeren. Ik zal immers aandacht besteden aan alle details van een project. Ik zorg er verder voor dat elke opdracht precies goed gaat, maar ook ruim op tijd voltooid zal zijn.
  • Ik ben een creatieve denker en vind het leuk om alternatieve oplossingen te bedenken voor problemen, maar ik ben eveneens open minded als het om de meest effectieve oplossing gaat. Mijn creativiteit heeft mij tot een effectieve teamleider gemaakt omdat ik kan anticiperen op problemen en nieuwe oplossingen aan kan dragen.
  • Ik ben een zeer georganiseerde persoon die is gericht op het behalen van resultaten. Ik ben altijd realistisch ingesteld als het gaat om het stellen van doelen. Voorts ben ik consequent in het ontwikkelen van allerlei manieren om efficiëntie te kunnen bereiken en vaak is de efficiëntie zelfs hoger dan die doelen die zijn gesteld.
  • Ik vind het erg leuk om problemen op te lossen en het bedenken van oplossingen in een korte tijdspanne. Ik gedij bovendien prima in teamverband en ik denk dat mijn vermogen om effectief te communiceren met anderen mijn drijfveer, maar ook mijn vermogen, is om een ​​verscheidenheid aan problemen op te kunnen lossen.

Lees ook: 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20