Mannen over loon, vrouwen over werkuren: hierover onderhandelen we het vaakst bij sollicitaties

86 procent van de sollicitanten aanvaardt niet zomaar blindelings de arbeidsvoorwaarden bij een nieuwe werkgever, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Het loon, het type contract en de werkuren zijn het vaakst voer voor discussie, en mannen leggen daarbij andere accenten dan vrouwen.

Dames die starten in een nieuwe job hechten meer belang aan het werkcomfort, terwijl mannen eerder doorvragen naar de financiële voorwaarden. Dat blijkt uit een enquête van het Nederlandse marktonderzoeksbureau Intelligence Group, waarover Business Insider bericht.

Het voorbije jaar ging 86 procent van de Nederlandse kandidaten tijdens een sollicitatieprocedure over tot onderhandelen over specifieke arbeidsvoorwaarden. Slechts 14 procent ging zonder tegenspraak akkoord met de regels die door de nieuwe werkgever op tafel werden gelegd. Ook daar al is een verschil merkbaar tussen mannen en vrouwen: 18 procent van de vrouwen ging zonder meer akkoord, tegenover 11 procent van de mannen.

Hoewel het om Nederlandse cijfers gaat en onze noorderburen volgens het stereotype net iets meer assertiviteit aan de dag leggen dan de doorsnee Vlaming, werden deze eerder universele onderhandelingspunten het vaakst aangehaald in sollicitatiegesprekken vorig jaar.

1. Het loon

Meer dan de helft van sollicitanten onderhandelde in 2020 over het loon, al zijn er per gender wel verschillen. 61 procent van de mannen hengelde naar een hoger bedrag op de loonbrief, terwijl dit bij vrouwen maar 49 procent was. Ook een bedrijfswagen en eventuele bonussen worden vaker door mannen dan door vrouwen aangehaald.

2. Vast contract

Een ander praktisch punt is een vast contract. 43 procent van de Nederlandse mannen vroeg hier vorig jaar expliciet naar tijdens een sollicitatiegesprek, terwijl dit bij vrouwen 39 procent was.

3. Werkuren

Waar vrouwen wel het voortouw nemen, is het gesprek over de werkuren die gepresteerd moeten worden. 37 procent van de vrouwelijke sollicitanten onderhandelde hierover, terwijl slechts 30 procent van de mannen over dat aspect in dialoog ging met de nieuwe werkgever. Over de exacte startdatum gaat 21 procent van de vrouwen in discussie, tegenover 19 procent van de mannen. Ook flexibele werktijden zijn een tikje doorslaggevender voor vrouwen (17 procent) dan voor mannen (15 procent), net zoals de mogelijkheid tot thuiswerk, aldus het onderzoeksbureau.

Bron: Intelligence Group

Intelligence Group stipt nog aan dat deze nuances mogelijk een verklaring vormen voor het effectieve verschil in arbeidsvoorwaarden tussen mannen en vrouwen. ‘Is het dan echt een kwestie van eigen initiatief?’, vraagt het marktonderzoeksbureau zich hardop af.

(mah)

Lees ook: