Paradox: vraag naar zilver nooit groter en aanbod nooit kleiner, maar prijs blijft dalen

Uit onderzoek blijkt dat er nooit eerder een grotere vraag naar en kleiner aanbod van zilver is geweest, waardoor de marktprijs van ‘het goud van de arme man’ in theorie zou moeten stijgen. Maar het tegendeel is waar: de prijs daalt. Waarom?

In het nieuws: Een rapport over de evolutie van de zilvermarkt in 2022.

  • Volgens het Silver Institute zal de vraag naar zilver naar verwachting 1,21 miljard ounce bedragen (één ounce komt overeen met ongeveer 30 gram). Dit is een stijging van 16 procent ten opzichte van 2021.
  • Het aanbod zal echter naar verwachting uitkomen op 1,017 miljard ounces (+2 procent), waardoor een tekort ontstaat van 194 miljoen ounces. Dit is meer dan het drievoudige van het tekort in 2021 en het grootste tekort in decennia, aldus het rapport, dat Reuters heeft ingezien.
  • De sterke vraag komt van de automobielindustrie (aangezien er steeds meer elektronische componenten in voertuigen zitten), de zonnepanelenindustrie (10 procent van de totale vraag), de juwelen- en zilverwerksector, en fabrikanten van staven en munten. Ook op de Indiase markt is de vraag geëxplodeerd en verdubbeld.
  • Ook de hoeveelheid zilver in kluizen, beheerd door de twee betrokken beurzen, de London Bullion Market Association en de COMEX in New York, is sinds het begin van het jaar met 25 procent (370 miljoen ounces) gedaald.

Geen droomscenario

Kortom: Waarom dan de lage prijs?

  • De vraag is groter dan het aanbod, een droomscenario voor een prijsstijging. Maar de zilverprijs lijdt onder de sterke dollar en de hoge Amerikaanse obligatierente, waar beleggers de voorkeur aan geven.
  • Een andere factor die op de prijs weegt, is het feit dat er nog steeds zilver beschikbaar is, ondanks de sterke vraag en de dalende reserves in de kluizen. “Je hebt nog steeds aanzienlijke voorraden”, bevestigt Philip Newman van Metal Focus, die de studie samen met het Silver Institute uitvoerde, aan Reuters.
  • In maart werd een ounce zilver verhandeld aan 26 dollar. Vandaag kost een ounce zilver 21 dollar, een daling van bijna 20 procent. In 2011 piekte zilver op bijna 50 dollar, voordat de prijs van een ounce van het edelmetaal langzaam terugviel naar 15 dollar. Tijdens de pandemie zat de zilverprijs in de lift, en steeg hij weer naar bijna 30 dollar.
  • Zilver maakt zijn status van veilige haven dit jaar dus niet waar. Het edelmetaal schittert, zoals goud, normaal gezien in crisistijden.

Fed

Vooruitblik: Lichte daling van de vraag. Hoe zit het met de prijs?

  • Newman verwacht dat de vraag volgend jaar zal afnemen. Hij kan weliswaar hoog blijven, maar niet het niveau van 2022 bereiken, evenmin als de tekorten.
  • En hoe zit het met de prijs? Die zou hoger kunnen schieten, aangezien de inflatie naar verwachting zal dalen, de Amerikaanse centrale bank Fed de rente zal verlagen en de obligatierente en de dollar minder aantrekkelijk zullen worden. Dat is, althans, wat analisten denken over de prijs van goud.

(lb/jvdh)

Meer