Doorbraak met transparante zonnepanelen: volgt massaal gebruik van ramen die elektriciteit opwekken?

Een team wetenschappers uit Zwitserland heeft het efficiëntierecord van transparante zonnepanelen gebroken. Dankzij een nieuw ontwerp hebben de Zwitsers de efficiëntie van het energieomzettend vermogen van bepaalde zonnecellen verhoogd tot meer dan 15 procent bij direct zonlicht, en 30 procent bij omgevingslicht. Deze technologische omwenteling kan de wegbereider zijn van een wijdverbreide implementatie van stroom-genererende ramen.

Waarom is dit belangrijk?

Materialen die zonlicht omzetten in elektrische energie hebben een enorm potentieel. Ze lijken de ideale tools om een kosteneffectief, koolstofarm energiesysteem uit te bouwen.

In het nieuws: Wetenschappers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) hebben een nieuw soort kleurstofgevoelige zonnecel (DSC) ontwikkeld. Dat bericht onder meer de nieuwssite Euronews.

Een wat? Dye-sensitised solar cells (DSC's), ook bekend als Grätzel-cellen, zijn een type goedkope zonnecellen. De technologie behelst het gebruik van fotogevoelige kleurstof op het oppervlak van een halfgeleider om zichtbaar zonlicht om te zetten in energie.

  • De vorige versies van DS
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer