Vorig jaar minder kredieten afgesloten door coronacrisis

Tijdens het coronajaar 2020 zijn er veel minder kredieten afgesloten dan in het voorgaande jaar, leren Cijfers van de Nationale Bank van België (NBB). Ook het aantal wanbetalingen is vorig jaar afgenomen.

Cijfers van de NBB tonen aan dat de kredietgevers vorig jaar 17,8 procent minder nieuwe consumenten- en hypothecaire kredieten hebben toegekend in vergelijking met 2019.

Impact coronacrisis

De NBB haalt de coronacrisis aan als de belangrijkste reden waarom het aantal toegekende kredieten vorig jaar zo stevig is geslonken. ‘Vooral tijdens de lockdown die in de tweede helft van maart van start is gegaan, met de opgelegde sluiting van fysieke winkels en andere beperkende maatregelen om de verspreiding van het virus in te dijken, is de vraag naar kredieten sterk teruggevallen’, laat de NBB weten.

Uit het rapport van de NBB blijkt dat het aantal kredietopeningen vorig jaar is afgenomen met 29,6 procent. Bij het aantal leningen op afbetaling werd er een daling vastgesteld van 18,7 procent. Het aantal toegekende woonkredieten is vorig jaar afgenomen met 14,8 procent.

De NBB plaatst wel een belangrijke nuance bij dat laatste cijfer: ‘In 2019 werden immers nog uitzonderlijk veel hypotheekleningen geregistreerd ingevolge de afschaffing van de woonbonus in Vlaanderen op het einde van het jaar.’

Minder wanbetalingen

Samen met het aantal kredieten is ook het aantal wanbetalingen afgenomen vorig jaar. Eind 2020 heeft de Centrale voor kredieten aan particulieren 315 165 personen geteld die er niet in geslaagd zijn om hun kredieten tijdig terug te betalen. Dat waren er 6,3 procent minder dan in 2019. In totaal werden er 452.890 wanbetaling geregistreerd, of 7,3 procent minder dan het voorgaande jaar.

Het aantal nieuwe betalingsachterstanden dat in de loop van het jaar werd geregistreerd, is zelfs afgenomen met 18,2 procent. Voor 102.968 kredieten was het de eerste keer dat er een betalingsachterstand werd gemeld.

De NBB benadrukt dat we de cijfers van 2020 niet blindelings naast die van 2019 mogen leggen. De regeringen in ons land hebben vorig jaar namelijk verschillende maatregelen genomen zodat particulieren en ondernemers het hoofd boven water konden houden. Een van die maatregelen was de mogelijkheid om betalingsuitstel aan te vragen, zowel voor hypothecaire kredieten als leningen op afbetalingen.

Vooral voor hypothecaire kredieten werd hiervan in ruime mate gebruik gemaakt. In totaal werd bij 145.000 woonleningen de pauzeknop ingedrukt. ‘Die uitstellen geven weliswaar geen aanleiding tot de registratie van een betalingsachterstand.’, aldus de NBB.

Lees ook:

Meer