Vooruit blijft bij harde lijn op vlak van verplichte vaccins

Het Franse Parlement stemde zondag definitief over de vaccinatiepas: die is nu verplicht voor iedereen die in restaurants, musea, theaters, of het openbaar vervoer wil. En, het is een pas enkel op basis van vaccins, niet meer met negatieve testen. Ook in België legt Vooruit de nadruk op haar harde lijn inzake verplichte vaccinaties.

  • Frankrijk de zoveelste in de Europese rij die de coronavaccins eigenlijk quasiverplicht maakt. Eerder scherpte Oostenrijk de boetes aan, en voerde ook Duitsland zo’n verplichting in.
  • In eigen land blijft Conner Rousseau (Vooruit) zijn partij op die harde lijn zetten. In een opiniestuk in De Standaard maakt hij vanmorgen opnieuw zijn punt: “Alleen gevaccineerden zouden toegang mogen krijgen tot openbare plaatsen. Solidariteit wordt zo beloond met vrijheid.” De tekst is best scherp:
    • “Op dit ogenblik krijgt de vrijheid van 10 procent van de bevolking voorrang op de vrijheid van 90 procent van de bevolking. Dat is de omgekeerde wereld. De minderheid ongevaccineerden gijzelt de solidaire meerderheid gevaccineerden.”
    • “Als deze of de volgende variant de ziekenhuizen niet erger blijkt te belasten dan een griep, is een verplichte vaccinatie niet meer nodig. Maar tot we daar zeker van zijn, geldt de belangrijkste les die ik geleerd heb uit deze pandemie: hope for the best, prepare for the worst. En dat betekent in dit geval een vaccinatieplicht.”
    • “En zo wordt de vrijheid van het collectief van gevaccineerden (90 procent van de Vlamingen) niet langer opgeofferd aan de persoonlijke vrijheid van een kleine groep van 10 procent libertijnse individuen. Geduld is goed, maar na een bepaalde tijd is een verplichting beter. Zonder vaccinatie­bewijs kom je nergens meer binnen, met een vaccinatiebewijs overal.”
  • Rousseau appelleert zo aan de silent majority, de “90 procent” zoals hij ze noemt, van mensen die zich wel degelijk lieten vaccineren. En dat doet hij niet uit de losse pols: de Vlaamse socialisten hebben peilingscijfers in de hand die aantonen dat bij de kiezers van alle Vlaamse partijen er een meerderheid is om het vaccin verplicht te maken. Bij Groen-kiezers is die het minst groot, nadien volgen Vlaams Belang en PVDA. Maar dus ook daar is een meerderheid voor verplichting.
  • Zeker bij partijen als N-VA leeft het debat fel: die minderheid van 10 procent is enorm vocaal en laat zich permanent horen in haar verontwaardiging. De grootste partij van Vlaanderen aarzelt dus. Ondervoorzitter Valerie Van Peel (N-VA), reageerde meteen ook erg fel op het opiniestuk van Rousseau: “Dit is echt alle rede voorbij. Op een moment dat het virus endemisch lijkt te worden dan nog. Waanzin, hoor.”
  • Ook Bouchez, federaal regeringspartner, kon het niet laten te tweeten: “Hoofd koel houden en bestaande regels toepassen, evalueren en aanpassen op basis van de evolutie van het virus en van de gevolgen ervan voor ons zorgsysteem. In een liberale democratie is vrijheid geen beloning maar een recht. Zo snel als het kan terug naar vrijheid.”
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.