Voormalige Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol verschijnt voor rechter na beschuldigingen van opstand

Voormalige Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol verschijnt voor rechter na beschuldigingen van opstand
South Korean Presidential Office via Getty Images

Key takeaways

  • Aanklagers beweren dat Yoon geen wettelijke gronden had om de staat van beleg af te kondigen.
  • Twee hoge militaire officieren getuigden dat ze orders hadden gekregen om wetgevers met geweld uit het parlement te verwijderen.
  • Het Constitutionele Hof verwijderde Yoon uit zijn ambt, vanwege het destabiliserende effect van zijn verklaring.

De voormalige Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol verscheen maandag voor de rechtbank voor beschuldigingen van opstand in verband met zijn kortstondige afkondiging van de staat van beleg vorig jaar. Dat meldt Reuters. Yoon, die volhoudt onschuldig te zijn, voerde aan dat de verklaring een “vreedzame boodschap” was, bedoeld om het publiek te waarschuwen voor de gevaren van de acties van de oppositiepartij. Hij verklaarde dat de staat van beleg tijdelijk zou zijn en slechts een halve dag zou duren. Aanklagers voerden aan dat Yoon geen wettelijke gronden had om de staat van beleg af te kondigen en dat hij de staatsinstellingen, zoals het parlement, wilde verlammen. Ze presenteerden bewijs dat Yoon troepen opdracht gaf om wetgevers met geweld uit het parlement te verwijderen.

  • Twee hoge militaire officieren getuigden dat ze orders hadden gekregen om wetgevers uit het parlement te slepen, hoewel Yoon ontkende dergelijke instructies te hebben gegeven.

De nasleep van het incident

Het incident leidde tot nationale verontwaardiging en onrust, wat er uiteindelijk toe leidde dat het Grondwettelijk Hof Yoon uit zijn ambt ontzette wegens het schenden van grondwettelijke bevoegdheden. Het hof noemde de wijdverspreide chaos die de verklaring veroorzaakte als bewijs van het destabiliserende effect ervan op de samenleving, de economie en het buitenlands beleid.

De afzetting van Yoon heeft de diepe maatschappelijke verdeeldheid tussen conservatieven en liberalen in Zuid-Korea verder blootgelegd, waardoor de druk op de instellingen en het leger is toegenomen. Ondanks de zware aanklachten waarop levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf staat, blijft Yoon opstandig en belooft hij zijn aanhangers te steunen.

  • Hij is teruggekeerd naar zijn privéwoning, waar hij begroet wordt door een menigte conservatieve aanhangers.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00