Adam Neumann, de medestichter en in ongenade gevallen topman van WeWork, klaagt zijn voormalige geldschieter Softbank aan. Het is de laatste episode in een juridisch getouwtrek over Softbanks terugtrekking uit een kapitaalinjectie in het kantoorverhuurbedrijf.
De Japanse technologie-investeerder Softbank zei in april een overeenkomst op om de controle over te nemen van WeWork, door een aandelenpakket van 3 miljard dollar te kopen.
Scheiden doet lijden
De overeenkomst was in oktober opgezet om een machtswissel aan de top te organiseren. Adam Neumann was tot dat moment de flamboyante CEO van WeWork. Hij viel van zijn voetstuk door te veel eigenzinnigheden en een mislukte miljardenbeursgang.
Als onderdeel van van de scheidingsovereenkomst mocht Neumann cashen door aandelen te verkopen aan moederbedrijf Softbank. In totaal ging het om een pakket ter waarde van bijna 1 miljard dollar.
Maar Softbank trok zich dus terug uit de deal. De Japanse durfkapitalist citeerde als reden ‘verschillende nieuwe criminele en juridische onderzoeken die nog lopende zijn’ die begonnen nadat de overeenkomst werd gesloten. ‘Daardoor had Softbank geen enkele verplichting om het overnamebod te vervolmaken’, aldus het juridische team.
Neumann beweert dat Softbank zijn kar keert omdat het krap bij kas zit. De investeringsgroep maakte vorige maand bekend dat het verwacht om een verlies van 8,4 miljard dollar te boeken voor het voorbije fiscaal jaar.
Turbulent jaar
WeWork kwam in moeilijk vaarwater terecht toen het afgelopen najaar fameus overgewaardeerd (47 miljard dollar) naar de beurs trok. Nadat investeerders de werkelijke waarde van de kantoorruimteverhuurder in vraag stelden, onder meer door Neumanns excentrieke manier van leiding geven, moest de beursgang geannuleerd worden.
Sindsdien bloedt het bedrijf geld. Al voor de kantoorruimtes leeg kwamen te staan door de coronapandemie, moest Softbank al mensen ontslaan en herstructureren om het hoofd boven water te houden.