Voormalige Franse president Nicolas Sarkozy schuldig bevonden aan illegale financiering verkiezingscampagne 2012

Een rechtbank in Parijs heeft Nicolas Sarkozy, de voormalige president van Frankrijk, schuldig bevonden aan illegale financieringspraktijken tijdens zijn verkiezingscampagne in 2012. Het is de tweede gerechtelijke veroordeling dit jaar voor Sarkozy.

De rechtszaak had betrekkeing op de zogenaamde Bygmalion-affaire. Sarkozy was president van Frankrijk tussen 2007 en 2012. In 2012 nam hij opnieuw deel aan de Franse presidentsverkiezingen. Tijdens die periode heeft zijn campagneteam heel wat geld gespendeerd om Sarkozy opnieuw verkozen te krijgen. In totaal zou het team achter de toenmalige presidentskandidaat meer dan 20 miljoen euro boven de wettelijke limiet hebben gespendeerd. Dat komt overeen met het dubbele van het toegestane budget. Desalniettemin moest Sarkozy de duimen leggen voor François Hollande.

Celstraf van één jaar

De rechtbank heeft de 66-jarige oud-president een gevangenisstraf van een jaar opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij mag de straf thuis uitzitten onder elektrisch toezicht. De vroegere president zal naar verwachting tegen het vonnis in beroep gaan.

Tijdens de rechtszaak hield Sarkozy vast aan zijn onschuld. Hij vertelde de rechtbank in juni dat hij niet betrokken was geweest bij de logistiek van zijn campagne voor een tweede termijn als president, noch bij de manier waarop geld werd uitgegeven tijdens de aanloop naar de verkiezingen.

Tweede rechtszaak dit jaar

De rechtbank oordeelde dat Sarkozy op de hoogte was gebracht van de buitensporige uitgaven, dat hij er niet naar handelde en dat het niet nodig was dat hij elke afzonderlijke uitgave goedkeurde om verantwoordelijk te zijn. Het team van Sarkozy zou zelfs met de rekeningen hebben gesjoemeld om de omvang het gespendeerde bedrag te verdoezelen.

Sarkozy werd in maart al schuldig bevonden aan corruptie en machtsmisbruik. Hij kreeg toen een celstraf opgelegd van drie jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk. In 2014 zou de toenmalige president een magistraat hebben omgekocht. Hij is ook tegen dat vonnis in beroep gegaan.

(lb)

Lees ook: Sarkozy: “Het Westen verdwijnt voor onze ogen”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20