‘Voormalig Frans premier favoriet voor job bij Russisch oliebedrijf’

De gewezen Franse premier François Fillon (Les Républicains) bereidt zich voor op een loopbaan bij het Russisch oliebedrijf Zarubezhneft. Dat weet de nieuwssite EUObserver.

Fillon, die tussen 2007 en 2012 aan het hoofd stond van de Franse regering, is voorgedragen om toe te treden tot de raad van bestuur van het Russische staatsbedrijf, volgens een bericht van de Russische regering dat vorige week is gepubliceerd. Zarubezhneft houdt zich bezig met de winning van fossiele brandstoffen in Algerije, Cuba en Syrië.

De benoeming is nog niet bevestigd en in de regeringsmededeling worden nog andere kandidaten genoemd. Fillon wordt gekarakteriseerd als voorzitter van een adviesbureau genaamd Apteras.

De 67-jarige Franse politicus woonde vorige week ook het Economisch Forum van Sint-Petersburg, een Russisch symposium, bij, hoewel het de bedoeling was dat de grenzen van Rusland voor Fransen gesloten zouden blijven, meldde de Franse krant Le Monde.

Fillon noemde de EU-sancties tegen Rusland, opgelegd naar aanleiding van de Kriminvasie in 2014, ‘dom en illegaal’ terwijl hij daar was, voegde Le Monde eraan toe.

Verguisd

Voor zijn aanstaande Russische olieklus wordt hij verguisd door linkse en liberale Franse politici.

‘Geld … verrot alles, corrumpeert zelfs het geweten van de mensen’, zei Olivier Faure, de voorzitter van de Franse Socialistische Partij.

‘Kunt u zich voorstellen dat generaal de Gaulle door de Russische staat wordt betaald?’, zei ook Nathalie Loiseau, een Frans hooggeplaatst lid van de liberale Renew-groep in het Europees Parlement, verwijzend naar de voormalige Franse leider Charles de Gaulle.

Fillon had zichzelf al eerder te schande gemaakt door overheidsgelden te verduisteren via nepjobs voor zijn familieleden – een misdrijf waarvoor hij in 2020 werd veroordeeld.

‘EU naar Rusland pijplijn

Voormalig Duits kanselier Gerhard Schröder, die nu lobbyist is voor het Russische Gazprom, is het bekendste geval van een hooggeplaatste EU-politicus die voor het Kremlin is gaan werken.

Maar de lijst bevat ook verscheidene Oostenrijkse namen, waaronder de ex-kanseliers Christian Kern en Wolfgang Schüssel, de gewezen minister van Buitenlandse Zaken Karin Kneissl en voormalig minister van Financiën Jörg Schelling.

Dit is ‘gewoon een nieuwe bevestiging van de politici-pijplijn tussen de EU en Rusland’, concludeert EUObserver.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20