De Amerikaanse autobouwer Tesla, fabrikant van elektrische wagens, moet de volgende maanden een aantal belangrijke kredieten terugbetalen. Het bedrijf moet er dan ook voor zorgen om de productie op een niveau te brengen dat de mogelijkheid zal bieden om de leningen te kunnen terugbetalen of de crediteurs tot een herschikking te kunnen verleiden. Dat benadrukt Molly Smith, financieel analiste bij het persbureau Bloomberg.
Tesla heeft momenteel een schuldenlast van 11,5 miljard dollar. De eerstvolgende dertien maanden moet in totaal meer dan 1,5 miljard dollar worden terugbetaald.
Deadline
Molly Smith wijst erop dat Tesla weliswaar met een aantal productieproblemen wordt geconfronteerd en bovendien zijn topman Elon Musk herhaaldelijk met de autoriteiten en andere partijen in conflict ziet raken, maar benadrukt anderzijds dat de aandelen van de autobouwer nog steeds aan een hoge prijs aan de beurs zijn genoteerd en ook niemand zich echt zorgen maakt over de kredieten die de onderneming heeft lopen.
Toch begint volgens Smith voor Tesla stilaan de klok te tikken. “Tesla kon tijdens het derde kwartaal voor het cruciale Model 3 wel positieve productiecijfers voorleggen, maar het bedrijf zal moeten bewijzen die trend duurzaam te kunnen verder zetten,” aldus de analiste.
“De markt wijst niet op een dreigend gevaar en het bedrijf heeft dan ook nog veel tijd om te reageren,” zegt ook Chris Hartman, portefeuillemanager bij Aegon Asset Management. “Over vijf maanden is er weliswaar een belangrijke deadline, maar zolang er geen wereldwijde liquiditeitscrisis opduikt, moet Tesla toegang hebben tot de kapitaalmarkten, weliswaar aan duurdere prijzen, om zijn verhaal verder te kunnen zetten.”
Reserves
In de loop van de volgende weken vallen al een aantal data voor terugbetalingen, maar de eerste grote deadline valt begin maart, wanneer een converteerbare obligatie van 920 miljoen dollar moet worden terugbetaald.
“Bij die terugbetaling moet per aandeel een prijs van 360 dollar worden gehanteerd,” verduidelijkt Molly Smith. “Op dit ogenblik staat het aandeel aan 257 dollar genoteerd. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat de obligaties in aandelen zullen worden omgezet. Op die manier zal Tesla wellicht verplicht worden de lening terug te betalen.”
De analiste wijst er ook op dat de financiële reserves van Tesla afnemen. Eind vorig jaar had de onderneming een reserve van ongeveer 4,5 miljard dollar. Dat bleek eind juni echter tot 2,2 miljard dollar zijn afgenomen. Tevens wordt erop gewezen dat Tesla aan zijn leveranciers meer dan 3 miljard dollar verschuldigd is.
© Bloomberg
“Op dit ogenblik lijken er op de kredietmarkten weinig problemen, maar toch kunnen signalen van twijfel worden opgemerkt,” zegt Smith. “Om een pakket van 10 miljoen dollar obligaties van Tesla voor een periode van vijf jaar te verzekeren, moet inmiddels bijna 2 miljoen dollar worden betaald. Midden augustus moest daarvoor slechts 1,3 miljoen dollar worden betaald.”
“Daarnaast heeft Tesla de voorbije periode bij zijn investeerders herhaaldelijk opschudding veroorzaakt, onder meer door aanhoudende operationele problemen en het vertrek van een reeks belangrijke kaderleden. Bovendien was er het conflict van topman Elon Musk met de Securities and Exchange Commission (SEC).”
Musk heeft al benadrukt dat Tesla geen nood heeft aan bijkomend kapitaal, waarbij hij beloofde dat de onderneming tijdens de tweede helft van dit jaar winstgevend zou worden. “Er blijken op dit ogenblik dan ook geen grote financieringsproblemen,” erkent Smith. “Wellicht zal de onderneming de lopende leningen door nieuwe kredieten of een kapitaalverhoging kunnen vervangen.”
De analiste laat echter uitschijnen dat een aanwijsbare bron van belangrijke inkomsten uit de productie die operaties wel zou kunnen vergemakkelijken.