Tesla: wie betaalt 72 miljard dollar voor een bedrijf dat verlies maakt en cash verbrandt?

Tesla-CEO Elon Musk slaagde er dinsdag nog maar eens in investeerders te verbazen door out of the blue een tweet de wereld in te sturen waarin hij meldde dat hij zijn bedrijf mogelijk van de beurs haalt tegen een waardering van 420 dollar per aandeel. “Financiering verzekerd”, schreef Musk. Indien hij in zijn opzet slaagt zou het om de grootste leveraged buyout in de geschiedenis gaan. 

In een blogpost schreef de Tesla-baas later ‘dat het eenvoudiger zou zijn om het bedrijf te besturen als het niet meer beursgenoteerd zou zijn’.  Door Tesla van de beurs te halen, zou hij evenmin nog aandacht moeten schenken aan shorters, dat zijn speculanten die geld inzetten op een koersdaling van het aandeel. 

Vraag is dan wat Musk eerst op de beurs is komen zoeken, om zich nu over de beurswerking te beklagen. Wie geen last wil hebben van investeerders, vraagt ze beter geen geld. Doe je dat wel, klaag dan niet dat je rekenschap moet afleggen over wat je met hun geld doet. 

Het aandeel Tesla ging in de uren na de tweet ruim 11% hoger, maar moest woensdag voorbeurs opnieuw een kleine 2% waarde inleveren.

Was Musks tweet ongepast?

Met zijn tweet begeeft Musk zich mogelijk op glad ijs. Beursspecialisten denken dat hier mogelijk sprake is van een poging tot manipulatie, indien blijkt dat Musk zomaar een ballonnetje heeft opgelaten en er verder niets meer gebeurt.

Verschillende bankiers en privé-investeerders hebben grote twijfels over Musks plannen: wie is bereid 72 miljard te steken in een bedrijf dat verlies maakt en door sommigen ‘een cashverbrandingsoven‘ wordt genoemd? 

Jeffrey Sonnenfeld, professor management aan de universiteit van Yale, zei op de Amerikaanse zakenzender CNBC dat Musks aankondiging niets meer dan ‘een zoveelste poging is om de aandacht van het publiek af te leiden van de echte problemen waarmee Tesla kampt’. Toch mogen de investeerders van het eerste uur in Tesla niet klagen.

Wie in 2010 een bedrag van 1000 dollar in de elektrischewagenmaker investeerde, zit vandaag op een spaarpotje van meer dan 22.000 dollar.

Musk schermt nu met het Saoedische investeringsfonds Public Investment, dat  al 3 tot 5% van de aandelen Tesla in bezit zou hebben. Ook het Chinese Tencent nam vorig jaar al een gelijkaardig aantal aandelen Tesla in portefeuille, een investering die het vertrouwen in het bedrijf een boost gaf. Indien het Huis van Saoed nu hetzelfde doet zou dat de koers uiteraard ten goede komen.

Enkel Saoedi’s kunnen zoiets realiseren

Toch blijft een waardering van 420 dollar per aandeel Tesla of 72 miljard dollar voor een bedrijf dat geen winst maakt krankzinnig, denken sommigen.

Musks ambitieuze en excentrische persoonlijkheid – die zich vaak vertaalt in zijn Twittergedrag – heeft van hem bijna een levende legende gemaakt, maar hem ook al in grote moeilijkheden gebracht.

Velen op Wall Street vragen zich ondertussen af of de markt roekeloos is geworden na bijna een decennium van koersstijgingen in de nasleep van de financiële crisis van 2008 en spreken van gedrag dat vaak wordt opgemerkt wanneer markten hun kookpunt bereiken.

Wat er ook van zij, als er al een bedrijf deze overname kan realiseren onder de door Musk vermelde voorwaarden, dan moet dat waarschijnlijk in Saoedi-Arabië worden gezocht.

Meer