Tesla ‘verbrandt’ half miljoen dollar… per uur

De Amerikaanse autobouwer Tesla, constructeur van elektrische wagens, maakt 0,5 miljoen dollar per uur op. Op die manier zouden de financiële reserves van het bedrijf tegen de eerste week van de maand augustus volgend jaar zijn uitgeput.

Dat blijkt uit een studie van het economische persbureau Bloomberg. Geraamd wordt dan ook dat tegen die periode bijkomend kapitaal in de onderneming moet zijn geïnjecteerd. De autobouwer zegt echter voldoende financiële reserves te hebben. Bovendien wordt erop gewezen dat de lancering van het Model 3 op de brede consumentenmarkt steeds dichterbij komt, waardoor ook nieuwe inkomsten uit de verkoop kunnen worden verwacht. “De voorbije twaalf maanden heeft Tesla elke minuut een som van 8.000 dollar opgebruikt,” aldus Bloomberg. Er wordt echter toegegeven dat weinig analisten verwachten dat de geldverbranding bij Tesla aan dit tempo verder zal worden gezet.

Verwatering

Bovendien zegt het bedrijf de productie van zijn Model 3 gevoelig te zullen opdrijven. Daardoor kunnen ook nieuwe inkomsten worden verwacht. “Toch is het duidelijk dat de autobouwer bijkomende financiële middelen nodig heeft,” aldus nog Bloomberg. “Elon Musk, topman van Tesla, gaf enkele tijd geleden te kennen van klanten voorschotten te willen vragen. Nochtans zal de levering hun wagen nog verscheidene jaren op zich laten wachten.” “Tesla kan nog wel enkele tijd verder, maar zal uiteindelijk toch nieuwe geldbronnen moeten aanboren,” benadrukt Kevin Tynan, analist bij Bloomberg Intelligence. Tynan berekende dat Tesla tegen midden volgend jaar een bedrag van minstens 2 miljard dollar zal moeten ophalen. Gewaarschuwd wordt dat mogelijk nieuwe aandelen op de markt zullen moeten worden gebracht. Daardoor verwatert echter de participaties van de huidige aandeelhouders. Daarbij zou vooral Elon Musk, die een belang van 20 procent heeft in Tesla, worden getroffen. Het bedrijf zegt echter voldoende financiële reserves te hebben om tegen eind maart 5.000 exemplaren van het Model 3 te kunnen bouwen. Na die datum zegt Tesla te verwachten aanzienlijke inkomsten te kunnen generen uit zijn operationele activiteiten. Tevens wordt erop gewezen dat lopende kredieten worden terugbetaald, zodat ook de vereiste aflossingen steeds kleiner worden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20