Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Tesla ‘verbrandt’ half miljoen dollar… per uur

Logo Business AM

22/11/2017 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

De Amerikaanse autobouwer Tesla, constructeur van elektrische wagens, maakt 0,5 miljoen dollar per uur op. Op die manier zouden de financiële reserves van het bedrijf tegen de eerste week van de maand augustus volgend jaar zijn uitgeput.

Dat blijkt uit een studie van het economische persbureau Bloomberg. Geraamd wordt dan ook dat tegen die periode bijkomend kapitaal in de onderneming moet zijn geïnjecteerd. De autobouwer zegt echter voldoende financiële reserves te hebben. Bovendien wordt erop gewezen dat de lancering van het Model 3 op de brede consumentenmarkt steeds dichterbij komt, waardoor ook nieuwe inkomsten uit de verkoop kunnen worden verwacht. “De voorbije twaalf maanden heeft Tesla elke minuut een som van 8.000 dollar opgebruikt,” aldus Bloomberg. Er wordt echter toegegeven dat weinig analisten verwachten dat de geldverbranding bij Tesla aan dit tempo verder zal worden gezet.

Verwatering

Bovendien zegt het bedrijf de productie van zijn Model 3 gevoelig te zullen opdrijven. Daardoor kunnen ook nieuwe inkomsten worden verwacht. “Toch is het duidelijk dat de autobouwer bijkomende financiële middelen nodig heeft,” aldus nog Bloomberg. “Elon Musk, topman van Tesla, gaf enkele tijd geleden te kennen van klanten voorschotten te willen vragen. Nochtans zal de levering hun wagen nog verscheidene jaren op zich laten wachten.” “Tesla kan nog wel enkele tijd verder, maar zal uiteindelijk toch nieuwe geldbronnen moeten aanboren,” benadrukt Kevin Tynan, analist bij Bloomberg Intelligence. Tynan berekende dat Tesla tegen midden volgend jaar een bedrag van minstens 2 miljard dollar zal moeten ophalen. Gewaarschuwd wordt dat mogelijk nieuwe aandelen op de markt zullen moeten worden gebracht. Daardoor verwatert echter de participaties van de huidige aandeelhouders. Daarbij zou vooral Elon Musk, die een belang van 20 procent heeft in Tesla, worden getroffen. Het bedrijf zegt echter voldoende financiële reserves te hebben om tegen eind maart 5.000 exemplaren van het Model 3 te kunnen bouwen. Na die datum zegt Tesla te verwachten aanzienlijke inkomsten te kunnen generen uit zijn operationele activiteiten. Tevens wordt erop gewezen dat lopende kredieten worden terugbetaald, zodat ook de vereiste aflossingen steeds kleiner worden. (mah)


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton