Voor recordvolume aan iconische Britse activa verkocht

In het Verenigd Koninkrijk zijn het voorbije jaar een opmerkelijk aantal iconische activa het voorbije jaar door vermogende particulieren opgekocht. Er kan daarbij gewag gemaakt worden van een ongekende koopwoede. Dat is de conclusie van een rapport van het Britse advocatenkantoor Boodle Hatfield. In totaal werden transacties voor een bedrag van bijna 1 miljard pond opgetekend.

In het rapport wordt onder meer gewezen naar de verkoop van het Ritz Hotel, de voetbalclub Charlton Athletic en het modehuis Moss Bros.

Unieke kansen

‘Vermogende particulieren, met een vermogen van meer dan 30 miljoen dollar, hebben vorig jaar 27 grote overnames – met een totale waarde van 958 miljoen pond – opgezet’, betoogt Kyra Motley, partner bij Boodle Hatfield. ‘Tegenover het jaar voordien kende de totale waarde van die transacties een toename van 626 procent.’

‘Die beweging werd vooral geïnspireerd door de lage prijsniveaus die vorig jaar bij de start van de coronacrisis werden opgetekend. Gewag wordt gemaakt van een kans die zich slechts één keer om de tien jaar manifesteert.’

‘Rijke particulieren zijn daarbij in staat sneller te handelen dan institutionele investeerders of andere groepen, die vaak een complex proces moeten afwikkelen vooraleer een transactie kan worden bezegeld’, benadrukt Motley.

De grootste transactie het voorbije jaar was de verkoop van het Ritz Hotel in Londen door de familie Barclay. Het complex werd voor een bedrag van 800 miljoen pond verkocht aan miljardair Abdulhadi Mana al-Hajri, de zwager van de heerser van Qatar.

Al-Hajri kocht het hotel bij het begin van de coronacrisis in maart vorig jaar. De verkoop leidde trouwens tot een geschil binnen de familie Barclay. Een aantal familieleden was immers van mening dat het hotel voor amper de helft van de marktprijs van de hand was gedaan.

Nog meer overnames verwacht

Andere opmerkelijke transacties waren de verkoop van voetbalclub Charlton Athletic aan de Deens-Amerikaanse multimiljonair Thomas Sandgaard, terwijl Mohamed Elsarky, voormalig topman van Godiva, de luxe chocolatier Artisan du Chocolat overnam. Opmerkelijk was ook de verkoop van Moss Bros, een keten voor mannenmode met een geschiedenis van 170 jaar, aan Menoshi Shina.

Tegelijkertijd is het totale aantal transacties met Britse investeerders teruggevallen tot het laagste niveau sinds de uitbraak van de financiële crisis dertien jaar geleden. Er werden volgens consulent KPMG vorig jaar 899 transacties doorgevoerd. Dat was ongeveer 33 procent minder dan het jaar voordien.

Volgens Motley zullen superrijken ook dit jaar nog meer overnames laten optekenen. ‘Deze groep wordt aangetrokken door de aanzienlijke massa activa die momenteel met financiële problemen worstelen’, aldus de analist.

‘Een groot deel daarvan zal mogelijk tijdens de tweede helft van dit jaar op de markt komen wanneer de financiële steunprogramma’s van de Britse regering ten einde lopen.’

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20