Verenigd Koninkrijk wint aan populariteit bij grote investeerders

Het Verenigd Koninkrijk steekt India voorbij als in de ranglijst van favoriete investeringsbestemmingen. Dat zegt consultancybureau PricewaterhouseCoopers (PwC) na marktonderzoek.

Het VK haalt na de Brexit India in om de vierde meest favoriete investeringsbestemming te worden volgens een bevraging van topmanagers van meer dan 5.000 bedrijven, bevestigt PwC-voorzitter Bob Moritz aan persagentschap Reuters. De top drie in die lijst zijn: de Verenigde Staten, China en Duitsland. Hun positie blijft ongewijzigd ten opzichte van de PwC-enquête van vorig jaar, terwijl Groot-Brittannië en India van plaats verwisselen.

Optimisme onder CEO’s

De aantrekkingskracht van het Verenigd Koninkrijk is na de brexit veranderd als gevolg van ‘het feit dat het een afzonderlijk land en een afzonderlijke locatie is geworden’, zei Moritz tegen het Reuters Global Markets Forum. Amerikaanse en Duitse bedrijven zouden bijzonder welwillend tegenover investeren in het VK staan.

Volgens Moritz bleek uit de enquête, die in januari en februari werd gehouden, dat het optimisme onder CEO’s een recordhoogte had bereikt nu de wereld de Covid-19-pandemie te boven begint te komen.

76 procent van de ondervraagde CEO’s verwacht dat de wereldwijde economische groei in 2021 zal verbeteren.

Zorgen over handelsorlog

Dat optimisme is echter broos, omdat inflatie als een risico op middellange termijn wordt gezien, aldus Moritz. ‘CEO’s zien sommige van deze risico’s de komende twee jaar toenemen, waardoor ze zich afvragen wat ze doen, hoe ze investeren, waar ze investeren en hoeveel ze moeten investeren.’

Moritz merkte ook op dat China verder achterblijft bij de Verenigde Staten als favoriete investeringsbestemming, omdat bedrijven zich zorgen maken over de handelsoorlog tussen de twee landen en over de markttoegang en oneerlijke praktijken in China. (evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20