Volvo Cars krijgt eigen vestigingen in China volledig in handen

Volvo Cars neemt zijn vestigingen in China volledig over van zijn Chinese moederbedrijf Geely. Dat meldt de Zweedse autobouwer woensdag. Volvo wordt daarmee de eerste grote niet-Chinese autoconstructeur die zijn Chinese activiteiten volledig zelf in handen heeft, zegt CEO Hakan Samuelsson.

Volvo Cars had al de helft van de aandelen van de vestigingen in Daqing en Chengdu, waar naast productie ook de verkoopactiviteiten zijn ondergebracht, en koopt de overige 50 procent nu over van moederholding Geely. Financiële details zijn daarbij niet bekendgemaakt. De transacties gebeuren in twee stappen en zouden in 2023 volledig afgerond moeten zijn. Voor het personeel zijn er volgens Volvo geen directe gevolgen.

De overname moet de positie van Volvo Cars in zijn grootste afzetmarkt nog versterken. De autobouwer verkocht er vorig jaar meer dan 166.000 wagens, een stijging met 7,5 procent in vergelijking met 2019. In de eerste helft van dit jaar tekende Volvo er een stijging van bijna 45 procent op in vergelijking met coronajaar 2020. Het bedrijf wil blijven investeren in het land om de groei te bestendigen, klinkt het in een persbericht. Met de overname komt trouwens ook de onderzoeksfaciliteit van Volvo Cars in Shangai in handen van de Zweedse autoconstructeur.

Moederholding Geely nam Volvo Cars in 2010 over van het Amerikaanse Ford. De Zweedse constructeur heeft onder meer een grote fabriek in Gent, waar ruim 6.000 mensen aan de slag zijn en momenteel de modellen XC40 (Recharge) en V60 gemaakt worden.

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten