Zweden experimenteert met volledig fossielvrij staal; Volvo Cars wordt eerste afnemer

Zweden wil als eerste land ter wereld fossielvrij staal op de markt brengen. Een consortium van SSAB, het mijnbouwbedrijf LKAB en het energiebedrijf Vattenfall buigen zich over het project Hybrit. Het doel is de ontwikkeling van een volledig fossielvrije keten: van mijn tot afgewerkt product.

Waarom is dit belangrijk?

Een wereld zonder staal lijkt vooralsnog geen optie. Het is een van de belangrijkste bouwstenen van de moderne wereld. Een goed, betaalbaar alternatief is voorlopig niet in zicht. Dus lijkt de enige andere optie de sector te vergroenen.

In Luleå, ver in het noorden van Zweden, staat een van de hoogovens van staalfabrikant SSAB. Hier wordt dagelijks zo’n 6000 ton ijzer geproduceerd. Het eindproduct — staal — wordt verwerkt in auto’s en mijnbouwmachines. De huidige staalindustrie is allesbehalve milieuvriendelijk. SSAB is momenteel de grootste vervuiler binnen de Zweedse de industriesector en verantwoordelijk voor zo’n 14 procent van Zwedens totale CO2-uitstoot. Mondiaal veroorzaakt de staalindustrie circa 7 tot 9

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20